Avertismentul ministrului francez al apărării: „Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine”

0
Publicat:

„Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine", a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu publicat vineri seară pe site-ul cotidianului francez Le Parisien, atrăgând atenţia că jihadismul a luat din nou avânt în regiune. 

Loviturile de stat din Mali, Burkina Faso și Niger au creat instabilitate în regiune FOTO Profimedia
Loviturile de stat din Mali, Burkina Faso și Niger au creat instabilitate în regiune FOTO Profimedia

Sébastien Lecornu a respins ideea că plecarea soldaţilor francezi din Mali, Burkina Faso şi, în curând, din Niger este un eşec al politicii franceze în Sahel.

„Este un eşec pentru ţările în cauză", a insistat el. „Regimul din Mali a preferat (grupul de mercenari ruşi) Wagner în locul armatei franceze. Vedem rezultatul: regiunea Bamako a fost de atunci înconjurată de jihadişti", a argumentat ministrul apărării.

„Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine. Toate acestea se vor termina foarte rău pentru juntele militare în cauză", a subliniat el.

„Şi ni se spune că problema este Franţa! Am fost o soluţie pentru securitatea Sahelului", a declarat Sébastien Lecornu, adăugând că Franţa reuşise să neutralizeze majoritatea celulelor jihadiste şi „să aducă siguranţă" miilor de civili înainte de a fi forţată să plece.

„A fost suficient să fim invitaţi să plecăm pentru ca terorismul să ia din nou avânt", a deplâns el, citând cazul Burkina Faso, unde după lovitura de stat din septembrie 2022 s-au înregistrat „2.500 de morţi din cauza terorismului". 

Mali este în pragul divizării, iar Nigerul va continua, din păcate, în aceeaşi direcţie", a avertizat ministrul francez. „Este vina noastră dacă unii actori locali preferă luptele de clanuri, în dispreţul democraţiei, în loc să lupte împotriva terorismului? Nu cred", a mai declarat el.

Duminică, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat retragerea a 1.500 de soldaţi francezi din Niger până la sfârşitul anului şi revenirea la Paris a ambasadorului de la Niamey, Sylvain Itté, două revendicări ale juntei militare care s-a instalat la putere pe 26 iulie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite