Tentativă de lovitură de stat împotriva juntei militare din Burkina Faso. Patru ofiţeri au fost arestaţi

0
Publicat:

Justiţia militară din Burkina Faso a anunţat joi arestarea a patru ofiţeri, bănuiţi de implicare într-un puci pe care guvernul militar din această ţară a afirmat în ziua precedentă că l-a dejucat.

Burkina Faso  FOTO EPA
Burkina Faso FOTO EPA

Potrivit unui jurnalist al acestei agenţii de presă, străzile din capitala Ouagadougou erau calme joi, fără măsuri de securitate deosebite.

Conform juntei militare care a preluat puterea în urmă cu un an, tot în urma unei lovituri de stat, tentativa de puci a fost dejucată pe 26 septembrie de către serviciile de informaţii şi de securitate.

Mii de persoane au ieşit marţi seară pe străzile din Ouagadougou la apelul susţinătorilor preşedintelui de tranziţie din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traoré, pentru a-l „apăra” pe acesta, după ce zvonuri despre o lovitură de stat au fost distribuite pe reţelele de socializare.

Publicaţia franceză Jeune Afrique, care a publicat două articole despre existenţa unor tensiuni în interiorul armatei, a fost suspendată luni de către guvernul de la Ouagadougou. Parchetul local denunţase din luna decembrie o tentativă de destabilizare a regimului militar şi a anunţat atunci arestarea unor membri ai forţelor armate, notează Agerpres.

Confruntările sângeroase continuă

Regimul militar instalat la putere în Burkina Faso în urma loviturii de stat din 30 septembrie 2022 a denunţat unilateral colaborarea militară cu Franţa şi a iniţiat o apropiere de Rusia.

În acest timp continuă confruntările armate sângeroase provocate de grupările jihadiste active în Sahel, mai ales în zona celor „trei frontiere”, unde se află graniţele Burkinei Faso cu Mali şi Niger, ţări de asemenea conduse de junte militare instalate la putere prin lovituri de stat.

Cele trei ţări au semnat luna aceasta un acord ce stabileşte o alianţă „de apărare colectivă şi asistenţă reciprocă” şi au creat Alianţa Statelor din Sahel (AES). Această alianţă a fost constituită în urma ameninţării cu o intervenţie armată din partea Nigeriei şi a altor statele vest-africane aflate în relaţii bune cu Franţa sau SUA pentru a înlătura regimul militar care în luna iulie a preluat puterea în Niger în urma unui puci.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite