Armata israeliană atacă simultan în Liban și Siria: Cel puțin 13 combatanți Hezbollah uciși în ultimele zile

0
Publicat:

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat joi că au atacat din nou poziţii ale mişcării șiite libaneze Hezbollah, fără să opere detalii. Pe de altă parte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) raportează un atac al Israelului asupra unei poziții a forțelor militare ale dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad.

Combatant Hezbollah FOTO Profimedia
Combatant Hezbollah FOTO Profimedia

Câteva obuze israeliene au atins limita câmpurilor din apropiere de graniţă, au indicat surse de securitate libaneze referitor la atacul IDF asupra Hezbollah.

Anterior, IDF a declarat că „teroriştii” Hezbollah, susținuți de regimul din Iran, au tras cu o rachetă antitanc asupra unei zone israeliene din apropierea graniţei cu Libanul. Prin urmare, militarii israelieni au răspuns cu focuri de artilerie. De asemenea, a fost atacată infrastructura teroristă a Hezbollah, a afirmat IDF.

După atacul Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie, și contraatacurile IDF în Fâșia Gaza, aflată sub controlul mișcării islamiste palestiniene, incidente periodice au avut loc la graniţa între statul evreu şi Liban, suscitând îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare a războiului prin implicarea Hezbollah cu sprijinul Iranului.

Cel puţin 13 combatanţi Hezbollah au fost ucişi în schimbul de tiruri de la graniţa israeliano-libaneză în ultimele zile, notează DPA, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, OSDO relatează despre un atac al IDF asupra unei poziții a forțelor militare ale dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad.

„Zgomote de explozii au răsunat în provincia Quneitra după o lovitură israeliană împotriva unei poziţii a armatei siriene”, provocând pagube materiale, a precizat OSDO, un ONG cu sediul la Londra care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Zgomote de explozii au fost auzite şi pe Platoul Golan, a mai anunțat OSDO, fără a preciza sursa tirurilor.

Raidul împotriva provinciei siriene Quneitra, care nu a fost menţionat deocamdată de sursele de informare și propagandă ale regimului de la Damasc, şi exploziile auzite în Golan coincid cu comunicatul prin care armata israeliană anunţa că a lovit „poziţii teroriste” ale Hezbollah în Liban.

Armata israeliană a efectuat sute de lovituri aeriene asupra teritoriului sirian de la începutul războiului în această ţară, în 2011. Aviaţia sa a vizat mai ales forţele susţinute de Iran şi Hezbollah, aliaţi ai dictatorului al-Assad şi duşmani declaraţi ai Israelului, dar şi armata siriană.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, o lovitură aeriană israeliană a vizat aeroportul din Alep, rănind cinci persoane şi făcându-l neoperaţional, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite