Antony Blinken, la Ierusalim: Statele Unite şi Israelul sunte „hotărâte” să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Statele Unite şi Israelul sunt „hotărâte” să împiedice Iranul să obţină arma nucleară, în pofida unui diferend cu privire la o revenire în Acordul de la Viena din 2015 care încadrează programul nuclear iranian civil, a anunţat duminică secretarul de stat american Antony Blinken, relatează AFP.

„Atunci când este vorba despre lucrurile cele mai importante, suntem cu toţii în aceeaşi barcă, suntem fiecare angajaţi şi hotărâţi să facem astfel încât Iranul să nu obţină niciodată arma nucleară”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian Yair Lapid, la Ierusalim.

„Statele Unite cred că o revenire la o implementare completă a JCPoA (acronimul american al Acordului de la Viena) este cea mai bună modalitate de a pune programul nuclear iranian în cutia în care se afla înainte să fie scos de acolo după ce Statele Unite au ieşit din acord”, în 2018, în timpul administraţiei lui Donald Trump, a adăugat secretarul de stat american.

Israelul vede cu ochi răi un posibil acord asupra programului nuclear al Iranului, inamicul său numărul unu.

„Avem un dezacord asupra programului nuclear (iranian) şi (asupra) consecinţelor acestua, dar suntem deschişi unui dialog deschis şi cinstit”, a declarat Yair Lapid.

„Israelul şi Statele Unite vor acţiona în acest sens împreună, cu scopul de a împiedica Iranul să obţină arma nucleară. Însă Israelul va face totodată tot ceea ce trebuie să facă pentru a opri programul nucear iranian”, a adăugat el.

SUA îşi vor menţine sancţiunile impuse Gardienilor Revoluţiei

Statele Unite îşi vor menţine sancţiunile impuse Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, inclusiv în cazul unui acord în dosarul nuclear, a precizat duminică emisarul american pentru Iran Robert Malley, la Forumul de la Doha, în Qatar.

Gardienii Revoluţiei „vor rămâne sancţionaţi în virtutea legii americane, iar percepţia noastră (despre ei) va fi mereu aceeaşi”, a subliniat diplomatul american, în contextul în care Iranul cere Statelor Unite să scoată Gardienii Revoluţiei de pe lista cu organizaţii teroriste.

Iranul a confirmat sâmbătă că această retragere este unul dintre punctele aflate în continuare discuţie în negocierile în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015.

Robert Malley a avertizat, la Doha, unde s-au reunit lideri politici şi din lumea economică, cu privire la faptul că un acord nu este nici „inevitabil” şi nici „foarte apropiat”,

„Suntem destul de aproape”, a declarat el despre negocieri, însă „suntem destul de aproape de o anumită vreme. Iar eu cred că asta vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre dificultate problemelor” abordate.

Un fost ministru iranian de Externe, Kamal Kharazi, în prezent unul dintre consilierii liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, prezent de asemenea la Doha, a subliniat că Gardienii Revoluţiei sunt „armata naţională, iar armata naţională nu poate fi plasată  pe o listă cu organizaţii teroriste”.

Teheranul s-a angajat de mai multe luni în negocieri, la Viena, cu China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia, în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică.

În schimb, Republica Islamică, care dezminte în continuare cu putere că vrea să se doteze cu bomba atomică, încearcă să obţină o ridicare a unor sancţiuni care-i sufocă economia.

Statele Unite participă în mod indirect la aceste negocieri în capitala Austriei, după ce au fost restrase din acord în 2018 de către fostul preşedinte Donald Trump, care a restabilit şi multiplicat sancţiunile impuse Teheranului.

Iranul s-a dezangajat, ca măsură de retorsiune, în mod treptat din acord dintr-o serie de limitări.

Coordonatorul Uniunii Euroene (UE) îsărcinat cu supervizarea negocierilor în dosarul nuclear iranian Enrique Mora se află duminică la Teheran, unde se întâlneşte cu omologul său iranian Ali Bagheri.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat sâmbătă, în marja Forumului de la Doha, că încheierea unui acord în dosarul nuclear iranian este o „chestiune de zile”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite