Blinken: SUA vor sprijini Ucraina pentru a se ajunge la o pace justă şi durabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA colaborează cu Kievul şi cu ceilalţi aliaţi pentru a construi un consens în jurul elementelor esenţiale ale unei ''păci juste şi durabile'' în Ucraina, a declarat vineri, în Finlanda, secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Blinken a promis că SUA vor sprijini o pace justă și durabilă în Ucraina FOTO EPA-EFE
Blinken a promis că SUA vor sprijini o pace justă și durabilă în Ucraina FOTO EPA-EFE

În acelaşi timp, Washingtonul va încuraja iniţiative ale altor ţări pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, cu condiţia ca ele să respecte Carta Naţiunilor Unite şi suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.

''Vom susţine eforturile - fie că sunt făcute de Brazilia, China sau orice altă ţară - dacă ele contribuie la găsirea unei căi spre o pace justă şi durabilă'', a subliniat Blinken.

SUA vor continua să sprijine militar Ucraina întrucât condiţia esenţială pentru o diplomaţie relevantă şi eficientă este ca Kievul să fie capabil să descurajeze şi să se apere de orice eventuală agresiune viitoare, a spus secretarul de stat american.

''Războiul de agresiune al lui Putin contra Ucrainei este un eşec strategic'', a spus demnitarul american.

Blinken a insistat că Statele Unite vor ajuta la construirea unei ''armate ucrainene a viitorului'', ceea ce înseamnă ''o forţă aeriană modernă, apărare aeriană şi antirachetă integrată, tancuri şi vehicule blindate moderne, capacitate naţională de a produce muniţii şi sprijin şi instruire pentru a menţine pregătite forţele şi echipamentul de luptă''.

Nu poate exista un plan de pace brazilian, un plan de pace chinez sau unul sud-african când vorbim despre războiul în Ucraina”, a declarat principalul consilier diplomatic, Ihor Jovkva, într-un interviu recent.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite