Hamas spune că planul post-război pentru Gaza al lui Netanyanu „nu va reuşi niciodată''

0
Publicat:

Un oficial al mişcării islamiste palestiniene Hamas a declarat vineri, la o conferinţă de presă la Beirut, că planul post-război al premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru Gaza „nu va reuşi niciodată", potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tunel în Gaza. FOTO Shutterstock
Tunel în Gaza. FOTO Shutterstock

„Când vine vorba de viitor în Fâşia Gaza, Netanyahu prezintă idei despre care ştie foarte bine că nu vor reuşi niciodată", a spus Osama Hamdan.

Planul pe care Netanyahu l-a prezentat joi seara cabinetului de securitate al guvernului şi pe care AFP l-a putut consulta vineri reaminteşte în preambul obiectivele armatei în Gaza: destructurarea Hamas şi a Jihadului Islamic şi eliberarea tuturor ostaticilor încă ţinuţi închişi.

În document se arată că armata israeliană „va exercita controlul de securitate asupra întregii zone de la vest de Iordania, inclusiv asupra Fâşiei Gaza", „pentru a preveni întărirea elementelor teroriste de acolo" şi pentru a limita „ameninţările împotriva Israelului".

Israelul îşi va păstra „libertatea de acţiune operaţională în întreaga Fâşie Gaza, fără limită de timp", continuă documentul.

„Acest plan nu va deveni realitate (...) deoarece realitatea din Gaza şi realitatea palestinienilor nu pot fi determinate decât de palestinienii înşişi", a spus Hadman.

Benjamin Netanyahu „refuză categoric să recunoască un stat palestinian (...) Acest lucru ridică întrebarea dacă el şi alţii ca el sunt calificaţi pentru discuţii politice cu palestinienii", a adăugat el.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste în sudul Israelului pe 7 octombrie, care a dus la moartea a aproximativ 1.160 de persoane, majoritatea civili. Ofensiva de răspuns a Israelului a ucis până acum peste 29.500 de persoane, majoritatea civili, în Gaza.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite