Ursula von der Leyen anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei și propune măsuri împotriva producătorilor de drone din Iran

0
Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel, miercuri, la intensificarea sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina, la aproape un an de la invazia rusă, şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina, transmite Agerpres.

Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

„Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război. Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea”, a pledat şefa Executivului european într-un discurs susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Von der Leyen a propus o a zecea tranşă de sancţiuni UE împotriva Rusiei, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete.

Ea a sugerat de asemenea ca UE să adopte sancţiuni ţintite împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de Rusia împotriva Ucrainei, inclusiv operatori economici care au legături cu Gardienii Revoluţiei.

„Aceste drone ucid ucraineni. Este datoria noastră să sancţionăm astfel de comportamente”, a declarat șefa Executivului european.

La un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina, Ursula von der Leyen a dat asigurări că UE va continua să sprijine țara agresată.

„Ne-am concentrat pe trei scopuri principale: să sprijinim rezistenţa Ucrainei împotriva invadatorului, să subminăm maşina de război a Rusiei şi să construim împreună viitorul european al Ucrainei. Aceste acţiuni ne-au ghidat în ultimul an şi ne vor ghida în lunile care vor urma”, a subliniat Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite