UE, la un pas de a rupe relaţiile cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Kievul s-a transformat în scena unor violenţe fără precedent FOTO Mediafax
Centrul Kievul s-a transformat în scena unor violenţe fără precedent FOTO Mediafax

Uniunea Europeană poate întrerupe relaţiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forţele de ordine au tras în manifestanţi cu arme de foc, a avertizat un vicepreşedinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, informează Agerpres.

„Dialogul cu Ucraina se află în pericol şi poate fi întrerupt astăzi. Sângele pe străzi schimbă totul'', a declarat vicepreşedintele forului legislativ european.

„Informaţiile care vin din Ucraina sunt şocante. În cazul în care va fi confirmat faptul că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor, relaţiile Uniunii Europene cu Ucraina se vor schimba radical. Noi nu mai putem avea relaţii cu Ucraina ca şi înainte'', a afirmat Protasiewicz.

Aceste avertismente la adresa Ucrainei — ţară care se confruntă de mai bine de două luni cu o mişcare de contestare fără precedent după decizia Kievului de a renunţa la apropierea de UE şi de a relansa relaţiile cu Rusia — intervin după confruntările violente izbucnite miercuri dimineaţa în capitala ucraineană între forţele de ordine şi manifestanţi, soldate cu cinci morţi şi 300 de răniţi.

Evenimentele de la Kiev au provocat reacţii dure din partea Uniunii Europene şi a SUA, care au acuzat puterea din fosta republică sovietică de a fi provocat escaladarea violenţelor prin adoptarea, săptămâna trecută, de către parlamentul ţării a unor legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor.

În urmă cu o zi, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertiza că Bruxellesul „va studia posibile acţiuni şi consecinţe pentru relaţiile Uniunii Europene cu această ţară“, în timp ce Ambasada americană la Kiev a anunţat că SUA au revocat vizele pentru „mai mulţi cetăţeni ai Ucrainei“, ca urmare a recurgerii la forţă împotriva manifestanţilor.

citeşte şi:

VIDEO Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev. Opoziţia i-a dat un ultimatum preşedintelui Ianukovici după negocieri eşuate

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au reunit în centrul Kievului, miercuri seara, după o zi marcată de ciocniri mortale cu poliţia, relatează AFP.Noi ciocniri aveau loc între manifestanţi şi scutieri, în contextul în care opoziţia a ameninţat că va trece "în ofensivă" începând de joi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii.

Stimate abonat, eşti protestatar: guvernul din Ucraina îşi sperie prin SMS cetăţenii care vor să iasă în stradă

Autorităţile din Ucraina vor să-i sperie pe protestatarii din piaţa Maidan prin mesaje trimise pe telefoanele acestora. Prin SMS-ul primit, acestea îi anunţă pe oameni că sunt participanţi la o manifestaţie de stradă.

Protestele „medievale” din Ucraina, fără perspective de soluţionare

Violenţele din capitala Ucrainei continuă să se agraveze, pe măsură ce valurile de protestatari mascaţi încearcă să spargă liniile de apărare ale jandarmilor, care protejează clădirile guvernamentale. În ciuda apelurilor la calm ale liderilor din opoziţie, este clar că protestele nu vor înceta foarte curând, iar eforturile tot mai radicale ale autorităţilor sunt întâmpinate de rezistenţa crâncenă a manifestanţilor.

Ucraina, în pragul unui război civil. Peste 100 de răniţi după confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine

Situaţia continua să fie tensionată luni dimineaţă la Kiev între manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine, după o noapte de ciocniri violente, în timp ce autorităţile s-au angajat să înfiinţeze o comisie pentru soluţionarea crizei, sub presiunea SUA, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite