LIVE VIDEO Ciocniri violente la Kiev. Protestatarii au început să intensifice utilizarea cocteilurilor Molotov împotriva scutierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au incendiat mai multe autobuze ale poliţiei. FOTO Policymic.com
Protestatarii au incendiat mai multe autobuze ale poliţiei. FOTO Policymic.com

Protestele din Kiev sunt pe cale de a încheia cea de-a patra zi de violenţe, la finalul căreia au fost declarate moarte cinci persoane şi 300 de răniţi, potrivit ajutoarelor medicale venite să îngrijească răniţii. Protestatarii radicali continuă să arunce cu pietre şi cocteiluri Molotov spre spre poliţiştii care au format linii de apărare. Opoziţia ucraineană a acordat autorităţilor „24 de ore pentru a opri vărsarea de sânge”.

UPDATE Ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine s-au intensificat. Opozanţii au recurs la utilizarea de coctailuri Molotov în direcţia scutierilor, fiind separaţi de aceştia de o mare baricadă de flăcări.

UPDATE: Vitali Klitciko a declarat că l-a avertizat pe Ianukovici faptul că protestatrii vor „trece la ofensivă” dacă liderul statului nu reacţionează într-un mod corespunzător la doleanţele celor din Piaţa Independenţei. Boxerul a animat mulţimea protestatarilor printr-un discurs în care a cerut acestora să nu fie intimidaţi de poliţie, chiar dacă forţele de ordine au intervenit miercuri dimineaţa violent.

Între timp, ambasada Statelor Unite de la Kiev a hotărât retragerea vizelor pentru „mai mulţi ucraineni care au luat parte la actele de violenţă”, fără a da nume.

Poliţiştii rutieri au blocat unele dintre cele mai importante străzi ale capitalei, spunând că au început lucrările de curăţire a zăpezii, în timp ce protestatarii sunt convinşi că este o altă încercare a forţelor de securitate de a înăbuşi protestul ucrainenilor furioşi. Poliţia foloseşte tunurile de apă pentru a stinge grămezile de anvelope incendiate, deşi protestatarii continuă să arunce cu proiectile inflamabile.

image

Liderii opoziţiei i-au cerut miercuri seara preşedintelui Viktor Ianukovici să organizeze o reuniune de urgenţă a parlamentului ucrainean pentru a anula legea care incriminează protestele. Liderul de la Kiev „va relua mâine discuţiile privind legile”, a spus Arseni Yatsenuk, deputat în parlamentul ucrainean.

Oleg Musii, coordonator al serviciului medical din mijlocul protestelor, a spus jurnaliştilor ucraineni că numărul persoanelor ucise în timpul revoltelor a crescut la cinci oameni. El a învinovăţit forţele speciale ale poliţiei, care nu ar fi permis serviciilor medicale de urgenţă să ajungă la răniţi. De asemenea, numărul răniţilor a crescut la aproximativ 300 de oameni, potrivit aceleiaşi surse.

Protestele din Kiev sunt pe cale de a încheia cea de-a patra zi de violenţe

Poliţia a confirmat până în prezent doar două decese. „Ancheta privind aceste cazuri este în desfăşurare”, a transmis biroul de informaţii al Poliţiei.

Protestele din Kiev sunt pe cale de a încheia cea de-a patra zi de violenţe

În jurul orei 16.15, Preşedintele Ianukovici şi liderii opoziţiei au iniţiat „prima fază” a negocierilor.  Întâlnirea celor implicaţi a durat mai bine de trei ore, însă biroul de presă al preşedintelui a refuzat să ofere detalii despre desfăşurarea şi concluziile întâlnirii. La acea oră, în piaţă se aflau între 8.000 şi 10.000 de protestatari, potrivit estimărilor jurnaliştilor aflaţi la faţa locului.

Protestele din Kiev sunt pe cale de a încheia cea de-a patra zi de violenţe
EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite