Ucraina ia în calcul un plan nepopular de a recruta noi soldați pentru front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina cântărește un plan nepopular de extindere a încorporării, prin scăderea vârstei de înrolare.

Ucraina luptă împotriva invaziei lansate de Rusia la 24 februarie 2022. Foto: Shutterstock
Ucraina luptă împotriva invaziei lansate de Rusia la 24 februarie 2022. Foto: Shutterstock

Când armata rusă a organizat o invazie la scară largă în urmă cu doi ani, ucrainenii s-au grăbit cu zel să se înroleze la centrele de recrutare din întreaga țară, gata să moară pentru a-și apăra națiunea, scrie Associated Press, preluată de news.yahoo.com.

Astăzi, când Rusia controlează aproximativ un sfert din Ucraina și cele două armate sunt practic în impas de-a lungul unei linii de front de 1.000 de kilometri (620 de mile), acest spirit de a se înrola a dispărut: mulți bărbați ucraineni se sustrag încorporării ascunzându-se acasă sau încercând să dea mită pentru a scăpa de luptă.

De-a lungul liniei de front friguroase și noroioase, comandanții spun că armata lor este prea mică și formată din prea mulți soldați epuizați și răniți. Pe măsură ce războiul intră în al treilea an, cea mai urgentă și mai sensibilă provocare politică care apasă asupra Ucrainei este dacă poate aduna suficienți soldați noi pentru a respinge un inamic care are la dispoziție mult mai mulți luptători.

Populația Rusiei este de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, iar președintele Vladimir Putin s-a arătat dispus să forțeze oamenii să meargă pe front dacă nu sunt suficienți voluntari.

Lipsa de soldați nu este singura problemă a Ucrainei - aceasta este, de asemenea, disperată după ajutorul militar occidental, care a fost mai greu de obținut pe măsură ce războiul se prelungește. Dar mobilizarea unui număr suficient de soldați este o problemă pe care numai Ucraina o poate rezolva.

Pentru a-și reîntregi rândurile, guvernul ucrainean se străduiește să găsească un echilibru între coerciție și persuasiune.

Parlamentul ia în considerare o legislație care ar crește potențialul de recruți cu aproximativ 400.000, în parte prin reducerea vârstei de înrolare de la 27 la 25 de ani. Însă propunerea este extrem de nepopulară, forțând oficialii aleși să se lupte cu întrebări care ating inima națiunii: Pot convinge suficient de mulți cetățeni să își sacrifice viețile? Și, dacă nu, sunt dispuși să accepte alternativa?

Un soldat ucrainean care lupta în apropierea orașului Avdiivka - unde soldații s-au retras săptămâna trecută pentru a salva vieți - a declarat că unitatea sa a fost recent depășită numeric cu aproximativ 5 la 1 atunci când zeci de soldați ruși au luat cu asalt poziția lor, ucigându-i pe toți, cu excepția lui și a altor doi.

"Am fost aproape complet înfrânți", a declarat Dima, care a refuzat să își dea numele de familie din motive de securitate.

La aproximativ 800 de kilometri depărtare, un bărbat de 42 de ani se ascunde în casă, în afara Kievului, îngândurat. "Simt un fel de vinovăție pentru că sunt un bărbat ... Nu mă pot simți liber", a declarat Andrii, care a insistat să își folosească prenumele doar pentru a vorbi despre faptul că s-a ferit de recrutare.

Se estimează că zeci de mii de alți bărbați ucraineni eligibili se sustrag încorporării, în țară sau în străinătate.

Cine va săpa tranșeele?

Pentru că nu sunt suficienți recruți noi, soldații de pe linia întâi nu se odihnesc suficient între rotații. Doi ani de bătălii istovitoare i-au lăsat pe oameni obosiți și mai predispuși la răniri. Atunci când există noi recruți, aceștia sunt prea puțini, prea slab pregătiți și adesea prea bătrâni, potrivit interviurilor cu două duzini de soldați ucraineni, inclusiv șase comandanți.

Comandanții spun că nu au suficienți soldați pentru a lansa ofensive și abia dacă sunt suficienți pentru a menține pozițiile pe fondul intensificării atacurilor rusești.

Brigăzile de 3.000-5.000 de soldați luptă de obicei cu doar 75% din forța lor maximă, potrivit lui Vadim Ivchenko, un deputat care face parte din comisia de securitate națională, apărare și informații a parlamentului. Unele brigăzi au doar 25%, a adăugat el.

Dima, soldatul care luptă în apropiere de Avdiivka, se numără printre cei doisprezece bărbați tratați recent la un spital de campanie din apropierea frontului. Medicii de acolo au spus că munca lor era ca un carusel: Soldații trimiși înapoi la luptă după ce au fost tratați reapar adesea săptămâni mai târziu cu răni proaspete.

Igor Ivantsev, în vârstă de 31 de ani, a fost rănit de două ori în decurs de patru luni. Îl doare corpul atunci când își poartă mitraliera, dar medicii îl consideră apt pentru a servi. Ivantsev a spus că din cei 17 oameni cu care s-a înrolat, majoritatea sunt morți; restul sunt ca el, răniți.

Comandantul lui Ivantsev, care a vrut să-și dea doar prenumele, Dmitro, a declarat că compania sa epuizată și epuizată lucrează peste program pentru a săpa tranșee mai adânci și pentru a construi locații mai bune de unde să contracareze artileria rusă constantă. "Nu avem oameni, nu avem de unde să îi luăm", a spus Dmitro.

La începutul războiului, soldații erau rotiți la fiecare două săptămâni pentru o săptămână de odihnă, a spus el. Dar acum soldații săi luptă timp de o lună, apoi primesc patru zile de odihnă.

"Nu suntem făcuți din oțel", a spus Ivantsev.

Militarii ucraineni au în medie 40 de ani, potrivit oficialilor occidentali. Comandanții spun că, cu cât soldații sunt mai în vârstă, cu atât se confruntă mai mult cu boli cronice, cum ar fi ulcere, hernii și nervi înțepeniți.

Compania de asalt a lui Dima a primit recent șapte noi recruți cu vârste cuprinse între 55 și 58 de ani.

"Ce poziții vor lua cu asalt?", a întrebat el cu sarcasm. "Dacă merge 4 kilometri cu un rucsac plin de echipament și arme, va cădea în mijlocul drumului".

În apropiere, Aliona Yalunka, un medic, îngrijește un soldat rănit în vârstă de 42 de ani, căruia i se spune Kolmik, numele de pe câmpul de luptă. Ea îl hrănește cu o bucată de ciocolată.

"Le voi săruta picioarele acestor băieți până la capăt, atâta timp cât se ridică, iau armele și îmi protejează fiicele", a declarat Yalunka.

Kolmik s-a uitat la ea cu ochii sticloși, în timp ce analgezicele au început să își facă efectul. "Acum, mă pot odihni", a spus el.

Un plan pentru a recruta mai mulți bărbați

La Kiev, parlamentul se luptă cu o legislație care ar permite armatei să înroleze mai mulți bărbați, astfel încât cei care sunt deja în luptă să se poată odihni mai mult sau chiar să fie scutiți de serviciu.

Aproximativ 300.000 de soldați ucraineni luptă în prezent de-a lungul liniei frontului, în timp ce alții servesc în alte părți, au declarat legislatorii. Putin a declarat că de două ori mai multe trupe rusești se află în Ucraina.

Armata ucraineană încearcă să mobilizeze până la 500.000 de oameni în plus, dar, realizând cât de nepopulară ar fi o astfel de mișcare, legiuitorii sunt precauți. Peste o mie de amendamente au fost atașate la proiectul de lege pe care nici măcar președintele Volodimir Zelenski nu l-a aprobat încă în mod public.

În conformitate cu proiectul de lege, orice persoană care nu răspunde notificărilor de convocare ar putea avea conturile bancare înghețate și capacitatea de a călători în afara țării restricționată - dispoziții pe care Ombudsmanul pentru drepturile omului din Ucraina le-a calificat drept neconstituționale.

Parlamentarii care critică legislația, inclusiv Ivchenko, spun că armata nu a explicat în mod adecvat modul în care o creștere a recrutării va schimba în mod semnificativ rezultatul războiului. Cele două țări se află de luni de zile în impas, după o contraofensivă eșuată a ucrainenilor în timpul verii. Însă rușii au preluat recent inițiativa.

"Va fi această lege suficientă pentru ca forțele armate să schimbe situația de pe câmpul de luptă?", a întrebat Ivchenko.

În timp ce legislația are în vedere un grup de cel puțin 400.000 de noi recruți, o cifră mai realistă ar putea fi de jumătate din această cifră, după ce se ține cont de cei care se sustrag de la încorporare și de cei care au pretenții legitime de a amâna înrolarea, a declarat Oksana Zabolotna, analist la Centrul pentru Acțiuni Unite, un organism de supraveghere guvernamentală din Kiev.

Cei mai greu de vândut din legislație sunt bărbați precum un creator de site-uri web în vârstă de 35 de ani care a insistat să rămână anonim pentru a discuta despre decizia sa de a se ascunde acasă, într-o suburbie a Kievului, în loc să se alăture efortului de război.

El refuză să lupte, a spus el, pentru că nu vrea să ucidă oameni; planul său este de a strânge suficienți bani pentru a scăpa din Ucraina, care în prezent interzice bărbaților mai tineri de 60 de ani să călătorească în străinătate.

Legislația luată în considerare în parlament ar lăsa, în teorie, mai puțin loc de ascundere pentru oameni ca el, cerând tuturor cetățenilor care au dreptul la recrutare să se înregistreze la guvern printr-un sistem electronic de urmărire. Acest sistem ar putea contribui, de asemenea, la echilibrarea unei disparități în care patrulele de recrutare vizează în mod disproporționat zonele sărace și rurale pentru a-i forța pe cei care se sustrag de la încorporare să se înroleze.

"Toată lumea înțelege că nu este egal", a declarat deputatul Ivchenko.

În timp ce unii scapă cu mită de recrutare în totalitate, alții fac înțelegeri pentru a fi plasați la o distanță sigură de lupte, a spus Ivchenko. În urma unei anchete de corupție, Zelenski a demis anul trecut toți șefii regionali de recrutare.

Creatorul site-ului, care se ascunde în afara Kievului, a declarat că simte că guvernul se apropie, ca și cum autoritățile ar vrea să-l prindă, într-un fel sau altul.

"Este un sentiment că toată lumea vrea să te arunce în mașina de tocat carne", a spus el.

Noi recruți

La un centru de recrutare din Kiev, bărbații sunt examinați de medici pentru a determina dacă sunt apți să servească.

Rustem Mineev, un muncitor feroviar în vârstă de 36 de ani, a presupus că va fi scutit de datorie deoarece munca sa este esențială pentru efortul de război. El a fost șocat când locul de muncă i-a ordonat să se supună unui control. "Bineînțeles, sunt foarte speriat", a spus el în timp ce aștepta să facă o radiografie.

Dr. Olga Yevchenko, care se ocupă de examinările medicale pentru noii recruți, a declarat că unii încearcă să mituiască pentru a scăpa.

"Este dificil să iei o decizie", a spus ea. "Dacă un tânăr (vine) și este complet sănătos, știi întotdeauna cum se termină".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite