Țara în care copiii sub 14 ani au interzis la trotinete elecrice pe drumuri publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii cu vârsta sub 14 ani nu vor mai avea să circule cu trotineta elecrică pe drumurile publice din Franța. Amenzile sunt înăsprite pentru cei care încalcă noua regulă de circulație a acestor dispozitive, în speranţa unei mai bune reglementări a acestor mijloace de transport.

Trotinete electrice  FOTO Shutterstock
Trotinete electrice FOTO Shutterstock

La fel ca în multe alte ţări, acest mijloc de transport cu emisii reduse de carbon i-a cucerit pe francezi: două milioane dintre ei deţin o trotinetă electrică şi sute de mii închiriază ocazional una în regim de autoservire, scrie Agerpres.

Însă, numărul deceselor şi rănirilor grave în care sunt implicate trotinetele electrice a explodat, iar dezvoltarea anarhică a sistemului de închiriere cu autoservire provoacă tensiuni, în special la Paris, unde primăria organizează duminică un referendum local ce ar putea duce la interzicerea lor totală.

Planul prezentat miercuri de guvernul francez urmăreşte să conducă la o "calmare a spaţiului public" prin instituirea unui cadru mai strict. "Trotinetele electrice pot fi o şansă dacă sunt bine organizate, bine reglementate", a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune, în cadrul unei conferinţe de presă.

Noi reguli privind trotinetele electrice

Conform noilor reglementări, care urmează să fie oficializate printr-un decret, vârsta minimă pentru conducerea unei trotinete electrice va creşte de la 12 la 14 ani, la fel ca în cazul scuterelor. Trotinetele electrice trebuie să fie, de asemenea, echipate cu lumini şi semnalizatoare.

Amenzile vor fi şi ele mărite, de la 35 la 135 de euro pentru sancţionarea circulaţiei a două persoane pe aceeaşi trotinetă sau circulaţia în locuri nepermise.

Purtarea obligatorie a căştii nu a fost încă decisă, însă opţiunea rămâne pe masă, potrivit ministerului.

Reglementările privind aceste mijloace de transport au fost înăsprite în multe oraşe din întreaga lume. Roma, Lisabona, Stockholm şi Oslo au înăsprit condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice de închiriat, în timp ce Barcelona şi Montreal au interzis circulaţia acestora.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite