Strategia „calul troian“: susţinătorii Brexitului plănuiesc să saboteze Parlamentul European din interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit

Susţinătorii Brexitului, furioşi în legătură cu eşecul guvernului lor de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană plănuiesc să submineze Parlamentul European, după alegerile de luna viitoare, scrie AFP.

Strategia „Calul Troian“, bazată pe mitul grec despre calul de lemn pe care Ulise l-a folosit pentru a-şi strecura oamenii în Troia cu scopul de a o cuceri din interior, a fost invocată de parlamentarul conservator Mark Francois, înainte de summitul important al UE de astăzi.

„Dacă vom fi ţinuţi în UE împotriva voinţei noastre exprimate în mod democratic pentru că unii din UE speră că ne vom schimba părerea, atunci vor ajunge să regrete asta“, a declarat Francois într-o conferinţă a susţinătorilor Brexitului, de la Londra.

„Vom deveni un Cal Troian în interiorul UE şi vom deturna toate tentativele lor de a urmări un proiect mai federalist“, a adăugat el.

Cât se poate de dificili

Aceste lucruri au fost aduse în discuţie, prima dată, într-un mesaj pe Twitter al lui Jacob Rees-Mogg-liderul unei insurgenţe de dreapta care afectează Partidul Conservator al lui May.

„Dacă o prelungire mai mare ne lasă blocaţi în UE, atunci ar trebui să fim cât de dificili putem“, a scris Rees-Mogg, la scurt timp după ce May a cerut Bruxellesului o nouă amânare a Brexitului.

Acceptarea unei noi prelungiri, lucru ce este de aşteptat din partea liderilor UE, va pune Regatul Unit în situaţia paradoxală de a participa la alegerile parlamentare europene de pe 23 mai-la aproape trei ani după ce a votat ieşirea din blocul comunitar.

Rees-Mogg a spus că Marea Britanie ar trebui să profite de situaţie prin folosirea dreptului de veto privind „orice creştere a bugetului UE, a îngreuna proiectul prezumtiv pentru o armată europeană şi a bloca planurile integraţioniste ale lui Macron“.

Francois a făcut referire şi la un răspuns al lui Guy Verhofstadt referitor la postarea lui Rees-Mogg.

„Pentru din UE care ar putea fi tentaţi să mai prelungească saga Brexitului, pot spune doar, aveţi grijă ce vă doriţi“, a scris Verhofstadt.

Artificii

Rees-Mogg şi Francois au votat de fiecare dată împotriva acordului Brexit pe care May l-a negociat cu UE, considerându-l prea prietenos faţă de blocul comunitar.

Doar 26 din cei 314 conservatori din parlament au votat la fel ultima dată-un grup în scădere pe care May speră să îl micşoreze chiar mai mult până când va decide să treacă acordul său prin parlament pentru a patra oară.

Abilitatea sa de a face acest lucru repede ar putea împiedica Marea Britanie din a ocupa cele 73 de locuri atunci când un nou Parlament European îşi va deschide uşile în iulie.

Însă nivelul de furie al conservatorilor faţă de May pare să fie în creştere, odată ce ieşirea Regatului din UE este împinsă din ce în ce mai departe.

Întrebat dacă se gândeşte să candideze la europarlamentare, parlamentarul conservator William Cash a declarat în parlament, în această săptămână: „Trebuie să recunosc că dacă voi face asta, ar fi destul de multe artificii în Parlamentul European“.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite