Avertismentul unui europarlamentar ungar: Ungaria nu va primi fonduri UE dacă nu se alătură Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Fondurile UE ar putea rămâne îngheţate până când Ungaria nu se alătură Parchetului European, se arată într-un comunicat remis, marţi, Agenţiei ungare de Presă MTI de europarlamentarul István Ujhelyi, membru al Partidului Socialist Ungar (MSZP).

István Ujhelyi a precizat că în cazul neaderării Ungariei la Parchetul European, europarlamentarii din mai multe ţări vor pregăti o iniţiativă pentru îngheţarea fondurilor UE destinate Ungariei.

Dacă iniţiativa va fi adoptată, factorii de decizie de la Bruxelles vor permite Ungariei accesarea subvenţiilor, în prezent blocate, doar atunci când Guvernul ungar va oferi garanţii adecvate pentru protecţia acestor fonduri, cum ar fi, de exemplu, prin aderarea la Parchetului European, a scris politicianul.

„Aceasta nu va fi o problemă în cazul în care Péter Márki-Zay va forma noul guvern, deoarece opoziţia unită şi-a exprimat clar intenţia în acest sens. Cu toate acestea, FIDESZ refuză în continuare cu fermitate cooperarea cu Parchetul European”, se mai arată în document.

Potrivit lui Ujhelyi, FIDESZ refuză din alte motive să adere la Parchetul European decât cele de principiu sau de apărare a suveranităţii naţionale. Refuză pentru că „speră că astfel va scăpa de la tragerea la răspundere pentru furturile din fondurile UE.

Din acest motiv, pentru ei, nici măcar îngheţarea subvenţiilor destinate Ungariei nu creează o problemă” – a explicat István Ujhelyi. Dacă FIDESZ va rămâne la guvernare, cu siguranţă asta nu se va schimba. Dacă însă actuala opoziţie va putea forma guvernul, Ungaria va adera la Parchetul European şi va solicita subvenţiile UE care i se cuvin, iar „mafioţii care au deturnat banii europeni” vor fi traşi la răspundere fără milă, a adăugat István Ujhelyi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite