Rezultatul expertizei ONU va fi dat în mai puţin de trei săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizarea eşantioanelor prelevate de experţii ONU din zonele afectate de presupusul atac cu gaze neurotoxice din Damasc va dura „până la trei săptămâni”, potrivit Organizaţiei pentru interzicere a folosirii armelor chimice (OIAC).

Inspectorii delegaţi de Organizaţia Naţiunilor Unite au părăsit sâmbătă Damascul şi au sosit în Olanda duminică după-amiaza. Experţii au fost primiţi la sediul OIAC din Haga.

„Mostrele colectate de echipa de experţi vor fi analizate mai întâi în laborator”, au transmis reprezentanţii OIAC printr-un comunicat emis duminică. „Procedurile ar putea dura până la trei săptămâni”, au adăugat specialiştii.

După ce au investigat timp de patru ore locul prespusului atac dintr-o suburbie a capitalei, specialiştii şi-au adunat probele şi au făcut pregătirile pentru plecare. Experţii au adus cu ei probe de sânge, urină, precum şi monstre de sol de la locul incidentului, care sunt examinate în laboratoarele din Haga.

Expertiza cercetătorilor ONU este încărcată cu o miză importantă, întrucât multe ţării occidentale au subliniat că nu vor lua parte la o interveni împotriva regimului lui Assad până când rezultatele analizelor nu vor autentifica un atac cu arme chimice.

Preşedintele american Barack Obama a declarat sâmbătă că Statele Unite ar trebui să pedepsească guvernul din Siria şi a solicitat o dezbatere a Congresului, programată pe 9 septembrie. Conform Constituţiei americane, responsabilitatea de a declara război revine Congresului.

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este acuzat de comunitatea internaţională că a eliberat gaz neurotoxic într-una din suburbiile capitalei Damasc, pe 21 august, pentru a-i ataca pe rebeli. Incidentul a dus la moartea a 1.429 de oameni, printre care peste 400 de copii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite