Premierul francez spune că alegătorii extremei drepte ar putea sfârși ca britanicii „care plâng din cauza Brexitului”

0
Publicat:

Gabriel Attal avertizează împotriva susținerii Raliului Național al lui Marine Le Pen, care conduce solid în sondajele pentru alegerile europene.

Gabriel Attal, premierul Franței FOTO: EPA EFE
Gabriel Attal, premierul Franței FOTO: EPA EFE

Premierul francez, Gabriel Attal, a declarat că alegătorii care aleg extrema dreaptă la alegerile europene de săptămâna viitoare riscă să devină precum britanicii care regretă că au susținut Brexit-ul, scrie theguardian.com.

„Nu fiți ca britanicii care au plâns după Brexit”, a declarat el joi la postul de radio RTL. „O mare majoritate a britanicilor regretă Brexit-ul și uneori regretă că nu s-au prezentat la vot sau că au votat pentru ceva care a fost negativ pentru țara lor. Astăzi există mai multă imigrație ilegală ca niciodată în Marea Britanie de când au părăsit Uniunea Europeană. Există dificultăți economice masive în Marea Britanie pentru că au părăsit Uniunea Europeană.”

Attal părea să se refere la sondajele recente din Marea Britanie care arată că, dacă s-ar repeta referendumul din 2016 privind apartenența la UE, Marea Britanie ar vota pentru rămânerea în UE. El a spus că Franța „nu va fi mai puternică dacă va fi singură”.

Rassemblement National (RN), sau Raliul Național (Raliul Național), formațiunea de extremă dreapta și anti-imigrație a lui Marine Le Pen, se află în fruntea sondajelor de opinie în Franța, lista sa condusă de Jordan Bardella fiind cotată cu peste 30%, dublu față de susținerea grupării centristului condusă de europarlamentarul Valérie Hayer, care este susținută de Attal și de președintele Emmanuel Macron.

Partidul lui Le Pen a încetat să mai promită un Frexit, sau o ieșire a Franței din UE, în urmă cu mai mulți ani și de atunci a încercat să își extindă baza electorală susținând că dorește ca Franța să rămână în UE și să schimbe instituția din interior.

Cu toate acestea, Attal a declarat că partidul urmărește politici care, în esență, ar însemna ca Franța să nu mai poată rămâne în UE.

Când spui că nu vei mai respecta regulile pieței unice, nu vei mai plăti cotizațiile Franței și nu vei mai respecta majoritatea tratatelor, realitatea este că nu mai suntem în UE”, a spus el. „Va fi Franța țara care va trimite cel mai mare contingent de legislatori de extremă dreapta în Parlamentul European?”

El a spus că, dacă extrema dreaptă va ajunge în forță în Parlamentul European, „ar putea avea capacitatea de a bloca instituțiile europene, ceea ce ar duce la consecințe foarte periculoase pentru țara noastră”.

Attal a fost în centrul campaniei împotriva partidului lui Le Pen în ultimele zile, în timp ce partidul pro-european al lui Macron încearcă să evite un scor foarte îndepărtat de extrema dreaptă.

Cel mai recent sondaj realizat luni de Ifop pentru Le Figaro a arătat că RN are 33,5%, cu mult înaintea alianței guvernamentale reunite în jurul partidului Renașterea lui Macron, cu 16%. Lista socialistă condusă de Raphaël Glucksmann, europarlamentar și fost scriitor și comentator, era la 14%.

În spatele lor, partidul de stânga al lui Jean-Luc Mélenchon, La France Insoumise, sau Franța neînduplecată, era la 7%, la fel ca și partidul de dreapta al lui Nicolas Sarkozy, Les Républicains. Verzii au obținut 6,5%. Reconquête, sau Reconquest, partidul de extremă dreapta al fostului expert TV Éric Zemmour, a cărui listă pentru alegerile europene este condusă de nepoata lui Le Pen, Marion Maréchal, era, de asemenea, la 6,5%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite