Stânga moderată și dreapta radicală din Franța se bat în „copii minune”. Cum este perceput noul premier al președintelui Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele sale zile ca cel mai tânăr prim-ministru din Franța, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, și-a promis "acțiune, acțiune, acțiune", în încercarea de a revigora un guvern care se luptă să promoveze reforme printr-un parlament blocat și sub presiunea unei drepte radicale tot mai directe.

Gabriel Attal, noul premier al Franței
Gabriel Attal, noul premier al Franței FOTO AFP

Attal, un tânăr carismatic și popular, este deja lăudat pentru empatia pe care a arătat-o unui comerciant de tutun aflat într-o situație disperată, a cărui afacere i-a fost afectată de inundațiile în nordul Franței.

"Vom fi alături de tine. Mă voi întoarce și vom bea o cafea", a declarat Attal, mulți considerând că se află  în contrast cu mentorul său, președintele Emmanuel Macron, ceva mai distant în relațiile interumane.

"Lucrurile vor merge bine. Este un tip drăguț. Cred că este mai popular decât Macron", a spus Gilbert Ferrier, un pensionar de 79 de ani, ocupat cu alegerea peștelui la un târg din Vanves, suburbiul parizian unde Attal a fost anterior deputat local, potrivit BBC.

"Un pic de tinerețe e bună. Cred că va da un impuls guvernului francez, care pare să arate semne de îmbătrânire", a fost de acord Johan Chassevent, vânzător de pește.

Attal a fost lăudat pentru dinamismul său și pentru abilitatea de a aduce idei proaspete. Oficialii din partidul lui Macron, Renaissance, par entuziasmați de Attal, fost purtător de cuvânt al guvernului, și speră că acesta va contribui la convingerea votanților francezi să nu se îndrepte către partidele de extremă dreaptă, cum ar fi partidul Național al lui Marine Le Pen.

Prima încercare în acest sens va avea loc la alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie.

"Credem că este foarte îngrijorător... Extrema dreaptă așteaptă în umbră momentul potrivit. [Aceasta este] o mare periculozitate. Avem nevoie de un guvern moderat pentru a gestiona țara. Attal este singurul care poate mobiliza oamenii în spatele lui. Attal este un lider, un muncitor asiduu", a declarat Claire Guichard, care l-a înlocuit pe Attal ca deputat local în Hauts-de-Seine.

Extrema dreaptă franceză își promovează propriul „copil minune”

Similar cu Macron, Attal provine din zona de centru-stânga a politicii franceze. Însă, pe durata scurtului său mandat ca ministru al educației, a părut să se adreseze votanților de dreapta cu planuri de introducere a uniformelor și cu o hotărâre rapidă de a apăra tradițiile seculare ale Franței prin interzicerea purtării rochiei musulmane "abaya" în școli.

"Este o mișcare interesantă - alegerea cuiva de stânga care este mai popular cu dreapta și care poate vorbi mult despre lege și ordine. Se întoarce la valorile fundamentale ale macronismului, care provine din stânga și poate comunica cu dreapta", a spus Antoine Bristielle, analist politic la Fundația Jean-Jaures din Paris.

Cu toate acestea, decizia bruscă a lui Macron de a alege un prim-ministru popular și tânăr ar putea să-i distragă pe oameni de la luptele guvernului său.

Perioada de grație ar putea să fie scurtă. "Ar putea fi o poveste de iubire scurtă. L-ar putea ajuta [pe președinte Macron] să-și reînceapă mandatul. Dar vom vedea ce se întâmplă după alegerile europene... când Macron încă nu are majoritate în Adunarea Națională. Restul mandatului său va fi în continuare complicat", a spus Bristielle.

Al doilea mandat al lui Macron ca președinte ar trebui să se încheie în 2027.

Între timp, opoziția de extremă dreaptă, Reuniunea Națională (RN), promovează cu fermitate propriul "copil-minune" - președintele partidului, Jordan Bardella. Acesta are doar 28 de ani și este considerat ca fiind o posibilă opțiune pentru funcția de prim-ministru în cazul în care Marine Le Pen, liderul RN, câștigă președinția în 2027. Înainte de asta, oficialii RN au spus că entuziasmul pentru prim-ministrul declarat gay și tânăr al Franței va dispărea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite