Penuria „artificială” de armament a Ucrainei îl întăreşte pe Putin, spune Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a observat sâmbătă că lipsa accesului la arme îl întăreşte pe preşedintele rus Vladimir Putin în războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Zelenski la Conferința de securitate de la Munchen FOTO EPA-EFE
Zelenski la Conferința de securitate de la Munchen FOTO EPA-EFE

„Din păcate, menţinerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special cu un deficit de artilerie şi capacităţi cu rază lungă, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului", a spus el la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

„Nu întrebaţi Ucraina când se va termina războiul. Întrebaţi-vă de ce Putin îl mai poate continua", a subliniat Zelenski.

El a făcut referire la oraşul devastat Avdiivka (est), de unde trupele ucrainene s-au retras în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de muniţie și ajutorul militar al SUA este amânat de luni de zile în Congres.

„Este o decizie foarte logică şi profesionistă de a salva cât mai multe vieţi ucrainene. Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi”, a spus liderul Ucrainei în discursul ținut la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

„Din octombrie au atacat bietul Avdiivka cu toate armele şi cu toată puterea pe care o au, cu mii de soldaţi care au murit. Cu zeci de mii de morţi. Ce a obţinut Rusia? Epuizarea armatei sale” a remarcat el, precizând pentru fiecare soldat ucrainean care a murit în luptă în această zonă a frontului, şapte soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa,

„Nu avem arme cu rază lungă de acţiune şi Rusia le are", a spus el, menționând inferioritatea ucraineană în domeniul artileriei drept o altă problemă a armatei sale contra celei ruse.

Ucraina „are artilerie cu o rază de acţiune mai mică de 20 de kilometri, iar artileria rusă are o rază de acţiune de aproximativ 40 de kilometri".

Şeful statului ucrainean a mai subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominaţiei aeriene ruse şi astfel să poată garanta securitatea mai multor zone ale ţării şi să facă din nou posibilă avansarea soldaţilor săi.

Zelenski a încheiat cu o predicţie: „Vom putea să-i surprindem anul acesta cu sistemele noastre de drone, cu sistemele noastre de război radio-electronic", a spus el despre echipamentul propriu pe care îl dezvoltă Ucraina.

„În etapa finală a operaţiunii (de retragere), sub presiunea forţelor inamice covârşitoare, un anumit număr de militari ucraineni au fost capturaţi", a scris sâmbătă pe Telegram generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskîi. El a adăugat că trupele ucrainene s-au deplasat către a doua linie de apărare, în apropiere de Avdiivka.

Ministerul Apărării rus a anunţat sâmbătă că forţele ruse şi-au consolidat poziţiile pe liniile frontului în patru zone diferite, inclusiv în regiunea Doneţk din Ucraina, potrivit agenţiilor ruse de ştiri, citate de Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite