Macron şi Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate. Franța va acorda un sprijin suplimentar Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri seara, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au semnat un acord de securitate pe termen lung EPA-EFE
Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au semnat un acord de securitate pe termen lung EPA-EFE

Franţa se angajează să acorde în 2024 "până la trei miliarde de euro" ajutor militar "suplimentar" Kievului, după un sprijin estimat la 1,7 miliarde în 2022, respectiv 2,1 miliarde în 2023.

Parisul menţionează în special o consolidare a "cooperării în domeniul artileriei".

Acordul prevede şi "furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei" pentru "restabilirea integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", "descurajare activă şi măsuri care trebuie luate în faţa oricărei noi agresiuni" din partea Rusiei, precum şi un "sprijin" pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană şi "interoperabilitate cu NATO".

"Franţa confirmă că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o contribuţie utilă la pace şi stabilitate în Europa", se arată în textul acordului.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă.

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri un acord bilateral de securitate, însoţit de un nou pachet de ajutor militar.

„Acordul nostru de securitate cu Ucraina este istoric. Pentru prima dată în istoria sa, Republica Federală Germania acţionează ca un stat garant” pentru securitatea unui alt stat, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat emis de instituţia pe care o conduce.

Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şi cu vicepreşedinta americană Kamala Harris. La reuniunea anuală a elitei geopolitice, el va ţine un discurs şi va avea mai multe întrevederi bilaterale. În metropola bavareză vor fi prezenţi, printre alţii, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.

Zelenski: Acordurile cu Parisul şi Berlinul vor da ''un impuls Statelor Unite''

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a apreciat că semnarea vineri a acordurilor bilaterale de securitate cu Franţa şi Germania vor "da un impuls Statelor Unite", unde un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari este blocat în Camera Reprezentanţilor, notează AFP.

Aceste acorduri bilaterale nu sunt "o alternativă" la sprijinul din partea Statelor Unite, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă la Paris cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

"Suntem cu toţii împreună. Şi această alianţă între Statele Unite, Europa, Franţa, Germania, Marea Britanie (...) este necesară pentru a învinge Rusia", a adăugat el.

Marea Britanie a fost primul stat occidental care a încheiat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în 12 februarie, când premierul britanic Rishi Sunak a făcut o vizită la Kiev, reaminteşte AFP, arătând că înţelegerile de acest gen au rolul de a garanta susţinerea pentru Kiev pe termen lung, înainte de aderarea la NATO.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite