Papa sugerează că Biserica Catolică ar putea binecuvânta cuplurile homosexuale

0
Publicat:

Papa Francisc a sugerat că ar fi deschis ca Biserica Catolică să binecuvânteze cuplurile homosexuale, după ce un grup de cardinali i-a cerut clarificări pe această temă, potrivit BBC News.

Papa Francisc EPA EFE
Papa Francisc EPA EFE

Răspunzând cardinalilor, Papa a spus că orice cerere de binecuvântare ar trebui tratată cu „caritate pastorală".

„Nu putem fi judecători care doar neagă, resping și exclud", a explicat Suveranul Pontif.

Relațiile între persoane de același sex, „în mod obiectiv păcătoase" pentru Biserică

Papa Francisc a adăugat totuși că Biserica nu va recunoaște căsătoria între persoane de același sex, considerând în continuare că relațiile între persoane de același sex sunt „în mod obiectiv păcătoase".

La Vatican va începe miercuri o întâlnire globală de câteva săptămâni în care se va discuta viitorul Bisericii, iar întrebarea formulată de grupul de cardinali este doar una dintre numeroasele solicitări trimise Papei înaintea acestei reuniuni.

Binecuvântarea este, în Biserica Catolică, o rugăciune sau o rugăminte, de obicei rostită de un preot, prin care se cere ca Dumnezeu să privească favorabil persoana sau persoanele care sunt binecuvântate.

Deși poziția autorităților bisericești a rămas neclară, episcopii din mai multe țări, printre care Belgia și Germania, au început să permită preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex.

Chiar dacă răspunsul suveranului pare o schimbare semnificativă de ton, trebuie amintit că, în primăvara anului 2021, același papă a aprobat un decret al biroului doctrinar al Vaticanului care interzicea preoților să binecuvânteze uniunile între persoane de același sex.

La acel moment s-a subliniat faptul că astfel de parteneriate sunt păcătoase și, prin urmare, nu pot fi binecuvântate. La începutul acestui an, când Papa Francisc a spus că homosexualitatea nu este o crimă, a vorbit totuși despre ea ca fiind un păcat.

Biserica înțelege căsătoria ca  o „uniune exclusivă, stabilă și indisolubilă între un bărbat și o femeie"

Papa Francisc s-a referit acum la binecuvântări, nevorbind în mod expres despre ceea ce ar urma să fie binecuvântat: uniunile, individul sau grupul care dorește să fie binecuvântat.

Suveranul Pontif a vorbit  la modul general despre cei care cer binecuvântarea ca exprimând o cerere de ajutor din partea lui Dumnezeu pentru a putea trăi mai bine, lucru despre care a spus că nu ar trebui să li se refuze.

Papa a spus că Biserica înțelege căsătoria ca fiind o „uniune exclusivă, stabilă și indisolubilă între un bărbat și o femeie" și ar trebui să evite „orice tip de rit sau sacramental care ar putea contrazice această convingere", potrivit BBC News.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite