Papa Francisc, mesaj pentru palestinieni şi israelieni: „Este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, Papa Francis şi preşedintele israelian Shimon Peres. FOTO: Reuters
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, Papa Francis şi preşedintele israelian Shimon Peres. FOTO: Reuters

Papa Francisc le-a cerut duminică palestinienilor şi israelienilor, dar şi tuturor popoarelor din Orientul Mijlociu să dea dovadă de „curaj” în favoarea păcii, precizând că „este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război”, relatează „Le Monde”, în ediţia sa electronică.

În faţa preşedintelui israelian Shimon Peres şi celui palestinian Mahmoud Abbas, Papa Francisc a declarat în grădinile de la Vatican că:  

„Este nevoie de curaj pentru a spune da negocierii şi nu ostilităţii, da respectării acordurilor şi nu provocărilor, da sincerităţii şi nu duplicităţii”, a subliniat Suveranul Pontif.

„Prea mulţi dintre fii au căzut, (n.r. - fiind) victime nevinovate ale războiului şi violenţei (...). Este de datoria noastră de a face astfel încât sacrificiul lor să nu fie în van. Fie ca memoria lor să ne insufle curajul păcii, forţa de a apăra dialogul cu orice preţ, răbdarea pentru a construi zi de zi un cadru tot mai solid pentru a convieţui în respect şi în pace", a continuat Papa Francisc.

Întâlnirea celor doi lideri politici este prima în public după mai bine de un an  şi vine la mai bine de o lună de la eşecul negocierilor între autoritatea palestiniană şi Israel, demers care a avut loc sub medierea Statelor Unite ale Americii.

„Istoria ne învaţă că doar eforturile noastre nu sunt suficiente. Încă o dată, am fost aproape de pace, dar răul, prin diverse stratageme, a reuşit să o împiedice. Iată de ce suntem aici”, a afirmat liderul Bisericii Catolice.

Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, şi-a exprimat dorinţa ca palestinienii şi israelienii să ajungă la „o pace între egali”.

"Putem, împreună şi acum, israelienii şi palestinienii, să convertim viziunea noastră nobilă (religioasă) într-o realitate de bunăstare şi prosperitate. Stă în puterea noastră să aducem pacea copiilor noştri. Aceasta este datoria noastră, sfânta noastră misiune a părinţilor”, a declarat preşedintele Israelului

Abbas s-a rugat pentru „o pace globală şi justă”, invocând necesitatea unui stat „suveran şi independent” pentru palestinieni. O valoarea fundamentală pentru concetăţenii săi ar fi respectarea libertăţii, dublată de liniştea necesară în zona celor două entităţi statele.  

Totodată, şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat duminică, în Israel, că reconcilierea interpalestiniană ar trebui să fie 'susţinută' dacă noul guvern respectă principiul non-violenţei, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite