Motivul pentru care adopțiile internaționale încetează în Danemarca

0
Publicat:

Danemarca se confruntă cu un moment dificil în ceea ce privește adopțiile internaționale. În ultimii 10 ani, țara înregistrase un declin la acest capitol.

Danemarca încetează adopțiile internaționale FOTO Shutterstock
Danemarca încetează adopțiile internaționale FOTO Shutterstock

Adopțiile internaționale încetează odată cu închiderea singurei agenții de profil din țară, DIA (Danish International Adoption). Decizia de încetare a activității vine în contextul suspendării adopțiilor din șase țări partenere, inclusiv Filipine, India și Thailanda. Momentan, viitorul a 36 de dosare rămâne incert.

Într-un comunicat oficial, DIA a explicat că începe o lichidare controlată a activităților sale ca intermediar în domeniul adopțiilor internaționale. Decizia a fost determinată de anunțul Ministerului Afacerilor Sociale, care a decis suspendarea adopțiilor din cele șase țări partenere, din cauza unor nereguli neclarificate.

„Domeniul adopțiilor internaționale nu mai poate, în condițiile actuale din Danemarca, să fie gestionat de un ONG ca al nostru”, a subliniat agenția, într-un comunicat.

Danemarca a înregistrat o scădere semnificativă a adopțiilor internaționale în ultimul deceniu, de la 418 cazuri în 2010 la un număr mult mai redus în prezent. Situația a devenit și mai complexă odată cu decizia Norvegiei de a stopa adopțiile din Filipine, Thailanda și Taiwan, după cazuri de adopții ilegale expuse de mass-media.

La începutul acestui an, niciun cuplu danez nu a reușit să inițieze un proces de adopție de copii sud-coreeni. Propunerea de a suspenda toate adopțiile internaționale pentru doi ani a fost adusă și în discuție în Norvegia, iar o comisie de anchetă lucrează la un raport pentru a evalua situația. Cu toate acestea, guvernul danez a exclus temporar o astfel de pauză, cerând o nouă evaluare a situației de către administrație.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite