Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO

0
Publicat:

Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.

Premierul Rishi Sunak, foto arhivă
Premierul Rishi Sunak, foto arhivă

„Pe măsură ce adversarii noștri se aliniază, trebuie să facem mai mult pentru a ne apăra țara, interesele și valorile noastre. (...) De aceea, astăzi anunț cea mai mare consolidare a apărării noastre naționale din ultima generație. Vom crește cheltuielile pentru apărare până la un nou nivel de referință de 2,5% din PIB până în 2030, un plan care oferă 75 de miliarde de lire sterline în plus pentru apărare până la sfârșitul deceniului și ne asigură locul ca fiind de departe cea mai mare putere de apărare din Europa”, a precizat premierul Marii Britanii într-o conferinţă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Partidului Conservator, aflat la guvernare, făcea de mai mult timp presiuni asupra premierului pentru a creşte cât mai rapid cheltuielile pentru apărare, după ce anterior el a susţinut că ar putea face aceasta când „condiţiile economice o vor permite”.

Creşterea bugetului alocat apărării anunţată acum îi va aduce şi un câştig de imagine lui Rishi Sunak şi îi va consolida poziţia în conducerea partidul său înainte de alegerile din acest an, pe care conservatorii sunt aşteptaţi să le piardă, comentează Reuters.

Rishi Sunak a declarat că apărarea va primi o sumă suplimentară de 75 de miliarde de lire sterline pe o perioadă de şase ani, ceea ce va face din Marea Britanie al doilea cel mai mare contributor în domeniul apărării din NATO.

„Astăzi este un punct de cotitură pentru securitatea europeană şi un moment de referinţă în apărarea Regatului Unit. Este o investiţie a unei generaţii în securitatea şi prosperitatea britanică, care ne face mai siguri acasă şi mai puternici în străinătate”, a adăugat premierul britanic.

Pachet de sprijin militar pentru Ucraina

Anunţul a fost făcut în urma promisiunii lui Sunak de a creşte sprijinul militar al Marii Britanii pentru Ucraina cu 500 de milioane de lire sterline, pentru ca suma totală pentru acest an financiar să ajungă la 3 miliarde de lire sterline.

Vorbind cu jurnaliştii care îl însoţesc în vizita în Polonia, Rishi Sunak a ţinut să spună că a întârziat puţin la zborul său spre capitala poloneză Varşovia, deoarece a vorbit cu Volodomir Zelenski despre noul pachet de sprijin militar.

Preşedintele Zelenski a cerut în repetate rânduri mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja populaţia Ucrainei de bombardamentele ruseşti din ce în ce mai intense, iar Germania a fost vârful de lance al apelurilor adresate membrilor NATO şi nu numai.

Rishi Sunak a amintit ceea ce Marea Britanie a livrat deja şi a spus că noul pachet, care include 60 de ambarcaţiuni, peste 1.600 de rachete de atac şi de apărare aeriană şi aproape 4 milioane de cartuşe, va ajuta, de asemenea, Ucraina.

„Sunt de acord că apărarea antiaeriană este unul dintre domeniile critice în care Ucraina are nevoie de sprijin. Şi, într-adevăr, de fapt, am vorbit la telefon cu Zelenski în această dimineaţă”, a declarat Rishi Sunak presei, adăugând că va discuta această problemă, marţi, cu Jens Stoltenberg, cu premierul polonez Donald Tusk şi, miercuri, cu cancelarul german Olaf Scholz.

Prim-ministrul Sunak şi-a reiterat argumentul potrivit căruia Marea Britanie a fost frecvent prima care a livrat arme Ucrainei şi a făcut apel la alte ţări europene să îşi îndeplinească angajamentele asumate în cadrul NATO.

„Este corect să ne facem partea noastră şi, de aceea, este important ca europenii să investească în acelaşi timp în propria lor securitate. Este ceea ce am făcut întotdeauna”, a spus premierul britanic. „A fost o veste foarte binevenită în weekend din partea SUA, dar asta nu înlătură necesitatea ca europenii să investească în securitatea lor”, a adăugat el.

Rishi Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război” şi a avertizat cu privire la amenințările cu care se confruntă lumea din partea „unei axe de state autoritare”, care ar include Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

„Pericolul pe care acestea îl reprezintă nu este nou, dar ceea ce este nou este că aceste țări sau cele din vecinătatea lor provoacă mai multă instabilitate, mai repede, în mai multe locuri deodată”, a spus Rishi Sunak. „Și acționează din ce în ce mai mult împreună, făcând cauză comună în încercarea de a remodela ordinea mondială”, a mai adăugat el.

Vizita premierului britanic în Polonia şi Germania este prima sa deplasare internaţională după luni bune şi are ca scop să demonstreze partidului său în fierbere că este încă la comandă, înainte de alegerile de la sfârşitul acestui an.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite