Ministerul Apărării primește la anul buget record. În ce va investi Armata Română

0
Publicat:

În anul 2024, mai ales în contextul războiului din Ucraina, bugetul României pentru apărare va fi de 2,5 la sută din PIB. „Aproximativ 40 la sută (din buget - n.red.) urmează să fie folosit pentru achiziţiile de tehnică şi echipament”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr
Angel Tîlvăr

Practic, față de ce se va fi cheltuit până la finalul acestui an, conform economica.net, MApN va dispune de 30 de miliarde de lei în plus. Bugetul este necesar, a transmis MApN, pentru a se conforma conceptului strategic NATO care vizează atât consolidarea apărării înaintate, cât și pentru creșterea abilității NATO de a răspunde adecvat în situații de criză și conflict, inclusiv prin măsuri preventive. Drept urmare, MApN va continua să investească în echipamente moderne. Unele achiziții precum cele pentru sistemele PATRIOT sau HIMARS, dronele Bayraktar TB-2 sau Watchkeeper X, dar și blindatele Piranha V sunt deja contractate și în curs de derulare, dar altele urmează să fie demarate.

Astfel, în perioada următoare vor fi achiziționate, între altele, sisteme de rachete antiaeriene cu raza foarte scurta de actiune, portabile – MANPAD, tancuri principale de lupta (1 batalion Abrams M1A2 SEPv3), elicoptere cu capabilităţi de luptă la suprafaţă tip H215M, obuziere 155 mm autopropulsate pe şenile, vehicule amfibii de asalt tip AAV-7 și două submarine de luptă.

Ulterior, în perioada 2024-2027, urmează să fie inițiate programe de achiziții complexe cum ar fi cele pentru mașina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI, dronele tactice clasa I, avioane multirol de generaţia a V-a (F35) sau corvete europene de patrulare.

În plus, MApN va investi în continuare pentru modernizarea bazelor HQ MNC-SE 562 Sibiu, 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, 71 Aeriană Câmpia Turzii, 3600 Mihai Bravu și 86 Aeriană Borcea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite