LIVE VIDEO Represiune violentă a protestelor la Kiev. Trei morţi după confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţi. Blindatele scoase în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi au incendiat cauciucuri FOTO Reuters
Protestatarii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi au incendiat cauciucuri FOTO Reuters

Două persoane au decedat noaptea trecută după ce forţele de ordine au lansat un asalt asupra protestatarilor în a patra zi de confruntări violente, a anunţat miercuri opoziţia ucraineană. În urma traumatismelor suferite în timpul ciocnirilor dintre susţinătorii opoziţiei şi organele de ordine a decedat astăzi un al treilea protestatar.

Poliţia ucraineană a lansat un nou asalt împotriva manifestanţilor regrupaţi pe strada Gruşevski, în centrul Kievului, reuşind să disperseze manifestanţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi grenadelor asurzitoare, a constatat un jurnalist AFP. Un cordon de scutieri a avansat în direcţia manifestanţilor, care ripostau aruncând cu pietre şi coctailuri Molotov. Protestatarii au fost nevoiţi să se retragă spre Piaţa Independenţei. Ambulanţele au sosit pentru a prelua răniţii.

Forţele de ordine au scos şi blindatele în stradă, în încercarea de a dispersa protestatarii.

În urma confruntărilor dintre poliţie şi manifestanţi, ce au avut loc încă de marţi noapte şi au continuat şi miercuri, trei oameni şi-au pierdut viaţa.

Potrivit censor.net.ua, prima victimă a decedat, în spital, după ce a căzut de la 13 metri de pe o coloană a stadionului "Dinamo", în timpul luptelor de stradă. În acelaşi timp, sursa menţionează că tânărul ar fi fost aruncat de la înălţime de către angaţii forţelor speciale "Bercut". Informaţia despre moartea acestuia a fost confirmată de către activiştii Euromaidanului. Deocamdată, nu se cunoaşte identitatea victimei.

Cel de-al doilea tânăr a murit pe strada Mikhail Gruşevskii. Espreso.TV scrie că acesta ar fi decedat din cauza rănilor provocate de patru gloanţe.

La începutul lunii decembrie, un bărbat de 55 de ani a fost găsit mort în apropiere de Piaţa Independenţei din Kiev, unde aveau loc proteste pro-europene.

„Tânărul găsit mort pe strada Gruşevski a fost probabil ucis de un lunetist“, susţine opoziţia ucrainiană, pentru AFP, adăugând că, în centrul Kievului, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, au avut loc confruntări cu poliţia.

mort kiev

Poliţia ucraineană a pătruns miercuri pe baricade construite de protestatari. Noi ciocniri au izbucnit pentru că Poliţia a arestat din protestatari. Serviciul medical a declarat că un protestatar bărbat a murit din cauza rănilor suferite după ce a fost împuşcat de un lunetist de poliţie.

Situaţia continua să fie tensionată şi miercuri dimineaţă la Kiev între manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine, după o noapte de ciocniri violente, în timp ce autorităţile s-au angajat să înfiinţeze o comisie pentru soluţionarea crizei, sub presiunea SUA, relatează AFP.

Confruntările care au izbucnit miercuri dimineaţa la Kiev s-au intensificat, manifestanţi aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade asurzitoare, relatează AFP.

Membri din cadrul forţelor antirevoltă ucrainene au format cordoane, în spatele scuturilor, iar manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi pietre în ei, pe strada care conduce spre Parlament, a constat un corespondent AFP. Manifestanţii se adăposteau, la rândul lor, în spatele unor vehicule de poliţie incendiate zilele trecute.

Luni, serviciile medicale dn Kiev au anunţat că 103 persoane au cerut îngrijiri de la începutul ciocnirilor de duminică, iar 42 dintre acestea au fost spitalizate. De asemenea, Ministerul de Interne a anunţat că aproape 100 de poliţişti au fost răniţi şi că 61 au fost spitalizaţi, în urma unor traumatisme craniene.

Duminică, după o manifestaţie antiguvernamentală la care au luat parte aproximativ 200.000 de persoane în Piaţa Independenţei, ma multe sute de manifestanţi, unii purtând fulare şi cagule şi înarmaţi cu bâte de basebal sau cu lanţuri, au încercat să treacă de un cordon de poliţişti pentru a ajunge la Parlament şi au distrus maşini ale poliţiei.

Într-un acces de violenţă rar văzută de la începutul protestelor, ei au dat foc la două dintre ele, la cinci autobuze şi au aruncat cu pietre şi fumigene în forţele de ordine. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi bastoane.

La aproape trei ore de la începerea confruntărilor, poliţia a folosit tunuri cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a reuşi să-i disperseze pe protestatari, potrivit unor martori citaţi de AFP. Poliţia a negat că a folosit tunuri cu apă. Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 20 de manifestanţi au fost arestaţi în legătură cu ciocnirile din Piaţa Independenţei.

Intoxicarea ministerului ucrainenan de Interne

Ministerul ucrainean de Interne a dat o explicaţie halucinantă intervenţia în forţă a poliţiei. MAI susţine că luptătorii din cadrul trupelor speciale Berkut au trecut în această dimineaţă la acţiuni active împotriva demonstranţilor din centrul Kievului după ce au apărut informaţii că se pregătesc atacuri asupra poliţiştilor, în care se vor folosi substanţe chimice.

„Pentru a evita comiterea de infracţiuni, organele de ordine au început să disperseze protestatarii şi să confişte canistre”, se menţionează în comunicat.

UE îndeamnă la "o încetare imediată" a violenţelor în Ucraina

 Uniunea Europeană a îndemnat miercuri la "o încetare imediată" a violenţelor în Ucraina, în urma unor confruntări între poliţie şi manifestanţi care s-au soldat cu doi morţi, la Kiev, potrivit parchetului ucrainean, relatează AFP.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a "condamnat cu fermitate escaladarea violentă" de la Kiev şi a cerut "o încetare imediată a acţiunilor violente", într-un comunicat publicat la Bruxelles.

SUA au revocat vizele "mai multor ucraineni", în urma violenţelor de la Kiev

Statele Unite au revocat vizele mai multor ucraineni, din cauza recurgerii la forţă împotriva manifestanţilor, la Kiev, a anunţat ambasada americană în a patra zi de violenţe, care s-au soldat cu doi morţi, relatează AFP.

"Ca răspuns la acţiunile angajate împotriva unor manifestanţi, în noiembrie şi decembrie, Ambasada Statelor Unite a revocat vizele mai multor ucraineni care au legătură cu violenţele", a anunţat misiunea într-un comunicat, fără să precizeze identitatea şi nici funcţiile acestor persoane.

"Analizăm şi alte măsuri împotriva responsabililor violenţelor actuale", a adăugat ambasada în acest comunicat scurt, fără să ofere detalii suplimentare.

Statele Unite au ameninţat cu sancţiuni duminică seara, când au izbucnit violenţe, în urma unei manifestaţii la care au participat aproximativ 200.000 de persoane care au demonstrat împotriva adoptării unor legi împotriva manifestanţilor, considerate represive.

Washingtonul şi Bruxelles-ul au acuzat puterea ucraineană că a provocat escaladarea violenţelor prin adoptarea unor legi pe care le consideră represive.

Rusia a denunţat, pe de altă parte, o susţinere "indecentă" oferită opoziţiei de către europeni.

Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu trei dintre liderii opoziţiei ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit miercuri cu trei lideri ai opoziţiei, în încercarea de a găsi o soluţie pentru încetarea violenţelor din centrul oraşului Kiev, anunţă Preşedinţia ucraineană, citată de AFP.

Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu Arseni Iaţeniuk, Oleg Tiagnibok şi Vitali Kliciko.

La reuniune a fost prezent şi Andrei Kliuiev, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite