LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene au bombardat regiunea Belgorod din Rusia. Reacția lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sud, Forțele ucrainene continuă pentru a desfășura trupe și echipamente în zonele Andriivka și Bilohirka, dar creșterea nivelului apei în râul Inguleț din cauza loviturilor rusești asupra barajelor din Kryvyi Rih a blocat jumătate din punctele de trecere ucrainene.

Bombardamente în Belgorod FOTO Twitter
Bombardamente în Belgorod FOTO Twitter

UPDATE 18.43 Trupele Moscovei, presate să-și construiască noi linii defensive în regiunea Harkov pentru a opri avansul ucrainean

Armata rusă încearcă să-și stabilească noi poziții defensive în nord-estul țării, după ce contraofensiva ucraineană a străpuns linia inițială a frontului.

Potrivit ultimelor evaluări ale Ministerului britanic al Apărării și ale analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, forțele armate ale Rusiei caută să-și stabilească o nouă linie de apărare în nord-estul țării în contextul în care armata ucraineană încearcă să-și croiască drum pentru a avansa spre est, relatează Associated Press.

În raportul său de sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării estimează că forțele armate ruse cel mai probabil lucrează la o nouă poziție de apărare care să se întindă probabil între Râul Oskil și orașul Svatove (regiunea Luhansk), la circa 150 de kilometri sud-est de orașul Harkov. Detalii aici

UPDATE 18.40 Reacția CIA la temerile că Putin ar putea recurge la arsenalul nuclear

Eşecurile şi resursele limitate ale Rusiei în Ucraina arată că forţele sale sunt incapabile să atingă obiectivele iniţiale ale preşedintelui Vladimir Putin privind invadarea ţării vecine, după cum stau lucrurile în prezent, a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al Pentagonului, potrivit ABC News, care citează Associated Press.

"Ajungem într-un punct când cred că Putin va trebui să-şi revizuiască obiectivele pentru aceasta operaţiune", a declarat generalul locotenent Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (Defense Intelligence Agency /DIA/). "Este destul de clar în acest moment că nu va putea face ceea ce intenţiona iniţial", a afirmat el. Detalii aici

UPDATE 16.00 Ucraina ia Rusia peste picior și promite să returneze miile de tone de muniție lăsate cadou de trupele care au fugit

Ministerul ucrainean al Apărării ironizează armata rusă, afirmând că Ucraina a confiscat cantități masive de muniții pe care promite să le folosească împotriva forțelor armate invadatoare. Într-o postare sarcastică pe Twitter, ministerul a declarat vineri că a primit „mii de tone de muniție în dar” de la forțele rusești în ultima săptămână. Postarea ministerului urmează rapoartelor privind succesul Ucrainei în recuperarea terenurilor ocupate în sudul și nord-estul țării. Dar „cadoul” de muniție confiscată va fi returnat Rusiei, a adăugat ministerul. Detalii aici 


UPDATE 14.20 Ororile de la Izium: cadavrele cu frânghii în jurul gâtului și o întreagă familie măcelărită

Groapa comună din orașul ucrainean Izium ar conţine peste 500 de cadavre, iar ONU a anunţat că-şi va trimite specialiştii pentru a investiga crimele împotriva civililor, potrivit Mediafax. Cadavrele unei întregi familii au fost găsite în groapa comună dintr-o pădure de la marginea oraşului Izium, eliberat de ucraineni. Detalii aici 


UPDATE 10.00 Rusia va încerca să opună rezistență în fața contraofensivei din nord-est, arată serviciul militar de informaţii britanic

Ucraina îşi continuă operaţiunile în cadrul contraofensivei din nord-est, arată raportul de sâmbătă al serviciului militar de informaţii al Regatului Unit, citat de Reuters.  "Rusia probabil consideră importantă menţinerea controlului asupra acestei zone, deoarece prin ea trec câteva din puţinele rute principale de reaprovizionare încă aflate sub controlul Rusiei, dinspre regiunea rusă Belgorod", a comunicat ministerul apărării de la Londra în mesajul obişnuit pe Twitter.


UPDATE 06.30 Descoperirea mormintelor comune ale civililor și camerelor de tortură din Izyumul recent eliberat confirmă evaluările anterioare ale ISW că atrocitățile de la Bucha nu au fost crime de război izolate, ci mai degrabă un microcosmos al atrocităților rusești în zonele ocupate de ruși. Statul Major ucrainean a publicat pe 16 septembrie imagini care arată un loc de înmormântare în masă în Izyum, regiunea Harkiv, menționând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că locul conținea peste 400 de cadavre care prezentau semne de tortură și brutalitate. Ministerul ucrainean al Reintegrării a raportat că numărul victimelor crimelor de război din Izyum poate depăși pe cel din Bucha. Șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat că oficialii ucraineni au găsit 10 camere de tortură rusești la Vovcensk, Kupiansk, Balaklia și Izyum. Se pare că o cameră de tortură a fost situată în departamentul de poliție Balakliya, unde „rușii purtau măști și torturau civili cu fire electrice neizolate”, potrivit Andriy Nebytov, șeful Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Kiev.

Gropi comune în Izium. S-a decis să se trimită observatori UN pentru investigații. Foto: Nexta TV
Gropi comune în Izium. S-a decis să se trimită observatori UN pentru investigații. Foto: Nexta TV

Oficialii ucraineni vor continua probabil să găsească dovezi ale crimelor de război și atrocităților rusești, pe măsură ce forțele ucrainene eliberează zonele ocupate.

UPDATE 05.53 Președintele rus Vladimir Putin pare să amenințe cu atacuri sporite asupra infrastructurii civile ucrainene dacă atacurile ucrainene asupra pozițiilor militare ruse vor continua pe teritoriul Federației Ruse. Putin a spus că Rusia a fost „mai degrabă abținută în răspunsul nostru” la „actele teroriste [și] încercările de a deteriora infrastructura noastră civilă [sic]” ucraineană, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reporterii, după reuniunea Organizației de Cooperare de la Shanghai din 16 septembrie. El a continuat „mai recent, forțele armate ruse au dat câteva lovituri sensibile” care sunt „împușcături de avertizare” și a amenințat că ar putea urma atacuri mai grave. Putin nu s-a referit în mod explicit la loviturile ucrainene raportate pe baza celui de-al 3 -lea rus Divizia de puști motorizate de lângă Valuyki care a avut loc pe 16 septembrie și nici nu a precizat la ce acțiuni rusești se referea. Dar forțele ruse au intensificat atacurile asupra infrastructurii civile în toată Ucraina în ultimele câteva săptămâni, deoarece personalitățile din mass-media ruse sporesc solicitările explicite pentru astfel de atacuri.

Comentariile lui Putin sunt probabil parțial un răspuns la criticile milbloggerilor ruși, care au atacat Kremlinul pentru că nu a protejat teritoriul Rusiei și pentru că nu au răspuns în mod adecvat. Un milblogger a întrebat dacă Kremlinul mai consideră regiunea Belgorod ca parte a Rusiei, parte a zonei „operațiunilor militare speciale” sau parte a Ucrainei. Un altul a învinuit atacul ucrainean raportat asupra Valuykiului pe așa-numita „regrupare” a forțelor ruse (referindu-se la limbajul inițial folosit de Ministerul rus al Apărării pentru a descrie rătăcirea forțelor ruse din regiunea Harkov) și a avertizat că o altă „ regruparea” ar putea permite forțelor ucrainene să atace alte zone critice ale Rusiei. Putin a demonstrat din ce în ce mai mult o hotărâre de a liniști milbloggeri și circumscripțiile cu care vorbesc și în numele lor, chiar și în detrimentul armatei ruse în uniformă și al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 05.18 Centrul de Rezistență ucrainean a avertizat pe 16 septembrie că forțele ruse intenționează să efectueze atacuri cu steag fals împotriva populației civile din Ucraina ocupată de ruși. Și i-a îndemnat pe ucrainenii din zonele ocupate să evite locurile publice între 17 și 20 septembrie. Centrul de Rezistență a sugerat. că astfel de atacuri cu steag fals ar putea fi încercări de „a distrage atenția comunității mondiale de la înfrângerea de la Harkov și de la descoperirea crimelor de război rusești” în zonele eliberate.

UPDATE 04.33 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (linia Vovchansk-Kupiansk-Izyum-Lyman)

Forțele ucrainene au capturat tot orașul Kupiansk pe 16 septembrie, continuând operațiunile ofensive la est de râul Oskil. Milbloggeri ruși au raportat inițial că forțele ucrainene au capturat estul Kupiansk înainte de a susține că forțele ruse au respins acțiunile ofensive ucrainene. Imaginile geolocalizate confirmă însă că forțele ucrainene au stabilit poziții pe malul de est al râului Oskil în Kupyansk. Forțele ruse se vor lupta probabil să dețină poziții în estul Oblast Harkov și în nordul Oblastului Lugansk, pe măsură ce forțele ucrainene stabilesc mai multe poziții pe malul de est al râului Oskil, linia la care forțele ucrainene se opriseră pe 11 septembrie. ISW a evaluat anterior în septembrie 13 că forțele ruse sunt probabil prea slabe pentru a preveni progresele ucrainene ulterioare de-a lungul întregului râu Oskil, dacă forțele ucrainene aleg să reia operațiunile ofensive. Sursele Miliției Populare din Republica Populară Lugansk (LNR) au susținut în plus că forțele ucrainene au lovit Nyzhnia Duvanka (20 km nord de Svatove, regiunea Lugansk) cu HIMARS.

Forțele ruse au continuat să se apere împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene din nord-estul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au bombardat Pristyn, la nord-est de Izyum, pe malul de vest al râului Oskil, ceea ce ar putea împiedica forțele ucrainene să stabilească un alt cap de pod peste râu. Milita Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a declarat că forțele ruse continuă să apere Lymanul de atacurile terestre și bombardamentele ucrainene. Imaginile geolocalizate din 15 septembrie confirmă faptul că forțele ruse mențin poziții în Lyman. Cu toate acestea, Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au bombardat Lymanul, indicând că forțele ucrainene ar fi putut obține unele câștiguri în jurul așezării.

Surse ucrainene au confirmat rapoartele anterioare conform cărora forțele ucrainene au lovit poziții din spatele apărărilor rusești în regiunea Lugansk pe 15 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 16 septembrie că forțele ucrainene au lovit o zonă de concentrare rusă, provocând multe victime printre militarii ruși din Perevalsk, regiunea Lugansk, probabil în septembrie 15. Imaginile geolocalizate arată consecințele unei lovituri ucrainene asupra unei baze LNR din Kadiivka, probabil și din 15 septembrie.

Foto: ISW
Foto: ISW

UPDATE 04.05 Forțele ucrainene au bombardat ținte în Valuyki, regiunea Belgorod, Rusia, în noaptea de 15-16 septembrie. Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a susținut că reprizele ucrainene au lovit o substație electrică din centrul Belgorod, iar filmările înfățișează clădiri și mașini avariate. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au tras peste 20 de proiectile în Valuyki din poziții aflate la 20 km sud-vest de oraș, care se află în raza de acțiune a artileriei reactiveucrainene. Atacul pare să fi lovit o bază a Diviziei a 3-a de infanterie motorizată rusă, la nord de Valuyki. Surse ruse au postat imagini cu o rachetă Tochka-U care ar fi lovit Valuyki, dar imaginile nu pot fi geolocate.

Valuyki este situat pe o linie feroviară critică din Rusia către nordul Oblastului Lugansk. Forțele ucrainene au tăiat liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) prin regiunea Harkov, forțând probabil forțele ruse să redirecționeze logistica de la bazele mari și punctele de concentrare din jurul orașului Belgorod prin linia feroviară Valuyki. Daunele susținute la această linie feroviară ar complica grav logistica rusă care sprijină apărarea rusă a Oblastului Lugansk și a estului Oblastului Harkov. O sursă rusă a declarat că Regimentul 206 al Republicii Populare Lugansk (LNR) se apără în Rusia chiar lângă Valuyki, indicând că Rusia desfășoară forțe proxy pentru a controla logistica rusă – și indicând, în plus, dependența tot mai mare a Rusiei de forțele proxy pentru sarcini chiar și în Rusia. Gladkov și alte surse au declarat că forțele ucrainene au bombardat așezări rusești suplimentare pe și în apropierea graniței Harkov Oblast – Belgorod.

UPDATE 01.48 Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție pe 16 septembrie, vizând liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) de-a lungul râurilor Inguleț și Nipru și întrerupând în special aprovizionarea cu alimente și apă rusești. GUR a raportat că atacurile ucrainene au oprit trupele rusești din Herson de la aprovizionarea cu alimente și apă și că o unitate de asalt aerian rusă nespecificată cu sediul în Kakhovka (în zonele din spatele rusești de pe malul stâng al râului) nu își poate aproviziona unutățile de pe linia frontului. Statul Major ucrainean a susținut că atacurile ucrainene degradează grav moralul Rusiei. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit concentrări rusești de trupe în Beryslav, Darivka și Stara Zburyvka, precum și o traversare pe ponton în raionul Kozatske.

Surse ucrainene și ruse au indicat trei zone de activitate cinetică pe 16 septembrie: la nord-vest de orașul Herson, lângă capul de pod ucrainean peste râul Inguleț și la sud de granița Oblastului Herson-Dnipropetrovsk la vest de Vysokopillya. Milbloggeri și oficialii DNR au susținut că forțele rusești VDV (aeriene) au respins un atac ucrainean lângă Pravdyne (la nord-vest de orașul Herson) pe 16 septembrie. Cu toate acestea, Statul Major al Ucrainei a raportat că forțele ruse au bombardat pozițiile ucrainene în Pravdyne, indicând probabil că forțele ucrainene au intrat cel puțin în oraș. Imagini geolocalizate îl înfățișează pe un corespondent militar al DNR în Oleksandrivka (direct la vest de Herson) pe 16 septembrie, confirmând că forțele ruse păstrează controlul orașului în ciuda recentelor atacuri ucrainene. Imaginile difuzate de canalele de Telegram pro-ruse au confirmat că forțele ruse au respins un asalt al infanteriei navale ucrainene în zona Andriivka (lângă capul de pod ucrainean peste râul Inhulets) pe 16 septembrie. Milbloggeri ruși au raportat că forțele ucrainene continuă pentru a desfășura trupe și echipamente în zonele Andriivka și Bilohirka, dar creșterea nivelului apei în râul Inguleț din cauza loviturilor rusești asupra barajelor din Kryvyi Rih a blocat jumătate din punctele de trecere ucrainene. Statul Major al Ucrainei a raportat că forțele ruse au bombardat Novopetrivka (la sud de Kryvyi Rih) pe 16 septembrie, sugerând că forțele ucrainene ocupă orașul, în ciuda pretențiilor anterioare ale Rusiei că au respins atacurile ucrainene asupra orașului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Oficialii militari ucraineni își continuă tăcerea operațională cu privire la progresul contraofensivei de sud, menționând că luptele au continuat de-a lungul axei de sud fără a raporta vreo modificare teritorială. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au continuat focul de contrabaterie împotriva pozițiilor ucrainene și au încercat să regrupeze trupele din prima linie. Guvernul ucrainean și surse locale au raportat că au fost în creștere victimele rusești și desfășurarea de unități rusești de proastă calitate de-a lungul frontului Herson. Presa locală rusă din orașul Ufa a raportat că membrii batalionului de voluntari Shaymuratov, care operează în jurul Mykolayiv, nu au mai comunicat cu locuitorii Ufa de peste o săptămână. Soția unui voluntar a declarat că Ministerul rus al Apărării nu preia apelurile și că centrele de recrutare afirmă doar că voluntarii sunt în străinătate.

Forțele ucrainene au lovit cartierul general de ocupație al Rusiei din Herson, probabil folosind HIMARS, pe 16 septembrie. Rețelele sociale locale au raportat că cinci rachete ucrainene au lovit clădirea Curții Administrative din Herson, care găzduiește administrația de ocupație a Rusiei, și au produs pagube grave. Adjunctul șefului desemnat de Rusia al Administrației Ocupației Herson a declarat că bombardamentul a avut loc în timpul unei întâlniri a șefilor de oraș și municipalități numiți de Rusia. Autoritățile de ocupație au raportat trei decese la 15.50, ora locală. Adjunctul șefului de ocupație din regiunea Herson, Kirill Stremousov, și câțiva bloggeri ruși au raportat că Ucraina a folosit HIMARS pentru a conduce bombardamentul. Consilierul administrației militare din regiunea Herson din Ucraina, Serhiy Khlan, a confirmat că forțele ucrainene au lovit autoritățile ruse de ocupație pe 16 septembrie și au distrus o bază Rosgvardia în centrul orașului la o dată nespecificată, avertizând civilii din Herson ocupat să stea departe de pozițiile ruse. Campania de interdicție a Ucrainei în curs de desfășurare în regiunea Herson continuă să degradeze capacitatea Rusiei de a administra teritoriul ocupat, în plus față de perturbarea logisticii militare ruse.

Foto: ISW
Foto: ISW
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite