LIVE TEXT | Rezultate alegeri Turcia. Erdogan își proclamă victoria. Nereguli la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcii și-au ales duminică, 28 mai, președintele pentru un mandat de cinci ani. Bătălia s-a dat între actualul șef al statului, Recep Tayyip Erdogan, și principalul lider al opoziției, politicianul de stânga Kemal Kilicdaroglu.

Recep Erdogan și-a proclamat victoria FOTO Profimedia
Recep Erdogan și-a proclamat victoria FOTO Profimedia

UPDATE 01.44 Felicitări din partea liderilor mondiali

La scurt timp după anunțarea primelor rezultate, care au confirmat realegerea lui Erdogan, liderii mondiali au început să-l felicite pentru victoria sa. În special, președinții Rusiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Uzbekistanului, Serbiei, Franței , Arabiei Saudite i-au transmis felicitări.

În telegrama sa de felicitare, liderul rus Vladimir Putin a dat asigurări că autoritățile ruse apreciază foarte mult contribuția personală a lui Erdogan la consolidarea relațiilor amicale ruso-turce, cooperarea reciproc avantajoasă în diverse domenii și și-a confirmat disponibilitatea de a continua dialogul constructiv pe probleme de actualitate în plan bilateral, regional. și agenda internațională.

Moscova acordă o mare importanță implementării consecvente a proiectelor comune planificate, în primul rând construcția centralei nucleare Akkuyu și crearea unui hub de gaze în Turcia, a menționat Putin.

UPDATE 01.15 Despre prezența la vot

Prezența la vot în al doilea tur de scrutin a fost mai mică decât în ​​primul tur, dar în general a fost la un nivel ridicat. Potrivit informațiilor postului de televiziune de stat TRT, care este autorizat să anunțe datele oficiale ale numărării voturilor, la ora 18:00, ora Bucureștiului, prezența la vot a fost de 84,41%.

În primul tur al alegerilor, prezența la vot, conform datelor oficiale, a fost de 87%.

UPDATE 22.30 Rezultate după deschiderea a 99,99% din urnele de vot (conform agenției turce de știri Anadolu)

Erdogan: 51,91%

Kilicdaroglu: 48,09%

UPDATE 21.55  Kilicidaroglu a numit alegerile actiuale ca fiind una dintre cele mai nedrepte etape din istoria Turciei

Candidatul opoziției și președintele Partidului Popular Republican din Turcia, Kemal Kılıçdaroğlu, va continua să lupte pentru democrație după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică. El a făcut această declarație duminică într-un interviu acordat reporterilor la sediul partidului din Ankara.

"Aceste alegeri au fost una dintre cele mai nedrepte perioade din istorie. Le mulțumesc tuturor susținătorilor noștri pentru sprijinul acordat, pentru peste 25 de milioane de voturi. Luptați în continuare pentru democrație. Am luptat pentru asta, pentru voi și voi continua să fac asta în viitor. ”, a spus politicianul.

UPDATE 21.41 Marcel Ciolacu, mesaj după realegerea lui Erdogan

Deși rezultatul final al alegerilor din Turcia nu este cunoscut, Marcel Ciolacu a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care vorbește despre realegerea lui Erdogan în funcția de președinte.

„Turcia rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai României! Realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul NATO”, scrie Marcel Ciolacu. Detalii aici

UPDATE 21.10 Primul lider european care s-a grăbit să-l felicite pe Erdogan, deși nu s-au numărat toate voturile

Deși rezultatele finale ale celui de-al doilea tur de scrutin din Turcia nu au fost făcute publice, unii lideri din lume s-au grăbit să-l felicite pe Erdogan pentru o nouă victorie în alegeri. Detalii aici.

UPDATE 20.46 Erdogan, mesaj pentru susținători

Recep Tayyip Erdogan, care aproape sigur a fost ales președinte pentru al treilea mandat, se adresează unei mulțimi de susținători la Istanbul.

Deși acesta este în esență un discurs de victorie, el spune că „câștigătorul acestor alegeri este națiunea turcă cu 85 de milioane de oameni” și că i s-a dat responsabilitatea de a guverna în următorii cinci ani.

„Am finalizat cu succes scrutinul electoral. Mulțumesc națiunii mele”, spune Erdogan.

„Mulțumesc fiecărui cetățean care și-a exprimat voința prin urne. Mulțumesc fiecărui membru al partidului meu. Voi merita încrederea ta, așa cum am făcut-o în trecut. ”Mulțimea scandează „pa, pa Kemal”, batjocorindu-l pe candidatul de opoziție Kemal Kilicdaroglu. Detalii aici

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 20.04 Erdogan, câștigător după numărarea a 97,94%

Erdogan: 52,14%

Kilicdaroglu: 47,86%

UPDATE 19.58 Emirul Qatarului îl felicită pe Erdogan

Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului, l-a felicitat public pe Erdogan pentru câștigarea alegerilor, deși rezultatele finale nu au fost încă anunțate.

„Dragul meu frate Recep Tayyip Erdogan, felicitări pentru victoria dumneavoastră și vă doresc succes în noul mandat și să realizați în el ceea ce aspiră poporul turc fratern în ceea ce privește progresul și prosperitatea, precum și pentru relațiile puternice ale celor două țări pentru a continua dezvoltarea și creșterea”, a scris pe Twitter Tamim, unul dintre cei mai apropiați aliați internaționali ai lui Erdogan.

UPDATE 19.47 Rezultate după numărarea a 97,12% din urnele de vot

Erdogan: 52,21%

Kilicdaroglu: 47,79%

UPDATE 19.35 Rezultate după numărarea a 96,01% din urnele de vot

Erdogan: 52,28%

Kilicdaroglu: 47,72%

Erdogan este dat câștigător în 52 de provincii, iar Kilicdaroglu în 29. Președintele turc este dat învins în zona kurdă, în provinciile de pe coasta Mării Mediterane, în Ankara și în Istanbul.

UPDATE 19.23 Rezultate după numărarea a aproape 93% din urnele de vot

Erdogan: 52,5%

Kilicdaroglu: 47,5%

UPDATE 19.18 Rezultate după numărarea a 91,55% din urnele de vot

Erdogan: 52,61%

Kilicdaroglu: 47,39%

UPDATE 19.08 Rezultate după numărarea a 87,55% din urnele de vot

Erdogan: 52,93%

Kilicdaroglu: 47,07%

UPDATE 18.48 Ultimele rezultate cunoscute în alegerile din Turcia

După numărarea a aproape 71,5% din urnele de vot deschise, Recep Tayyi Erdogan conduce la o diferență de circa peste 8% în fața lui Kemal Kilicdaroglu.

Erdogan: 54,03%

Kilicdaroglu: 45,97%

UPDATE 18.43 Erdogan conduce cu 54,8% - Anadolu

Ultimele rezultate neoficiale, potrivit agenției de stat Anadolu:

Erdogan: 54,8 la sută

Kilicdaroglu: 45,2 la sută

Urne de vot deschise: 66,7 la sută

UPDATE 18.24 Rezultate preliminare: Erdogan conduce

Rezultatele preliminare parțiale ale alegerilor prezidențiale din Turcia îl arată pe președintele Erdogan în frunte, după ce 42,8% din urne au fost deschise.

Agenția turcă de stat Anadolu afirmă că președintele în exercițiu conduce cu 57,1%, în timp ce adversarul său, Kilicdargolu, se situează la 42,9%.

UPDATE 18.03 Primele reacții ale candidaților după închiderea urnelor

"Acum este momentul să protejăm voinţa naţiuni noastre (...) până în ultimul moment", a scris pe Twitter preşedintele în exerciţiu imediat după închiderea urnelor.

"Îndemnăm pe toată lumea la calm înaintea numărării voturilor", a declarat la rândul său un observator din tabăra lui Kiliçdaroglu.

În pofida unor sondaje care-l dădeau învins sigur, Erdogan, politician islamist-conservator, a fost foarte aproape să câştige alegerile încă din primul tur, obţinând 49,5%, faţă de 45% pentru Kiliçdaroglu, un social-democrat pro-occidental.

17.03 Procesul de votare s-a încheiat

Secțiile de votare s-au închis oficial la ora locală 17:00.

În Turcia nu există exit poll-uri, dar se așteaptă ca rezultatele preliminare să apară la câteva ore de la închiderea urnelor.

UPDATE 16.36 Au fost semnalate nereguli la vot

Au fost raportate numeroase nereguli la vot în întreaga țară, inclusiv atacuri asupra observatorilor și cel puțin un caz în care o femeie moartă era prezentă pe listele de vot.

Aynur Usta a declarat că mama sa, care a murit în urmă cu opt ani, a apărut pe lista de alegători în suburbia Bahcelievler din Istanbul.

„Nu am mai întâlnit o astfel de situație la alegerile din 2015 încoace”, a declarat ea pentru ziarul Birgun, transmite Al Jazeera.

Astfel de incidente nu sunt neobișnuite la alegerile din Turcia, dar sunt de obicei evenimente izolate care au loc în zonele rurale. În provincia Sanliurfa (sud-est), una dintre zonele afectate de cutremurele din februarie, observatorii au raportat mai multe încălcări ale legii electorale.

Avocatul Ronayi Paydas a declarat că observatorii juridici au fost atacați în Yazlica, un sat din apropierea graniței cu Siria, după ce au încercat să împiedice mai multe persoane să intre împreună în cabina de vot.

Presupuse nereguli au fost raportate și în Istanbul, Ankara și Izmir, cele mai mari trei orașe din Turcia. În Izmir, un fost deputat de opoziție susține că a găsit buletine de vot care fuseseră preștampilate pentru a indica un vot pentru Erdogan.

UPDATE 15.25 Erdogan a împărțit bani și jucării la școala unde a votat

Erdogan a împărțit bani și jucării la școala unde a votat în Istanbul, așa cum face adesea în ziua alegerilor, transmite Al Jazeera. Detalii aici

UPDATE 15.07 Frica de occidentalizare, mai mare decât cea de sărăcire. Turcii, convinși să voteze un președinte care le face viața grea

În ciuda situației economice dificile și a unui cutremur care a scos la iveală o politică în construcții criminală, liderul Recep Tayyip Erdoğan are prima șansă să câștige alegerile prezidențiale din Turcia, arată politologul Valentin Naumescu.

Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, și președintele ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană), un think-tank al cărui scop este promovarea democrației și a valorile fundamentale ale Uniunii Europene, susține că actualul președinte Recep Tayyip Erdoğan are prima șansă să câștige alegerile prezidențiale.

Continuarea aici

UPDATE 14.09 Alegeri în Turcia. Opoziția denunță un atac asupra unor observatori ai săi

Vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP) din Turcia, partid ce face parte dintr-o alianţă de opoziţie al cărei candidat în alegerile prezidenţiale este liderul acestui partid Kemal Kilicdaroglu, a anunţat că a avut loc un atac asupra observatorilor săi din alegeri în sud-estul ţării, informează duminică dpa.

Özgür Özel de la CHP a scris pe Twitter că observatori electorali ai partidului dintr-un sat au fost bătuţi şi telefoanele lor mobile au fost sparte pentru că ei au obiectat împotriva unor nereguli în procesul de vot. Detalii aici

UPDATE 12.45 Erdogan îi îndeamnă pe turci să voteze

Erdogan și-a salutat susținătorii după ce a votat la Istanbul, îndemnându-i pe turci să voteze la aceste alegeri cu miză mare.

„Cred că procesul de numărare a voturilor va fi foarte rapid astăzi. Este important pentru democrația turcă să vedem astfel de alegeri pentru președinție”, a declarat președintele în exercițiu după ce a votat.

„O prezență de 90% este tipică în primul tur. Turcia și-a afirmat aderența la democrație cu o participare de 90% la alegeri. Sper că rezultatele alegerilor vor fi bune pentru Turcia. Facem apel la alegători să meargă la urne și să adere la democrație”, a mai spus el.

Recep Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Erdogan FOTO EPA-EFE

UPDATE 12.33 Kilicdaroglu a votat la Ankara

Kilicdaroglu a votat la școala primară „Argentina” din capitala turcă Ankara.

„Pentru a scăpa de regimul tiranic și pentru a instaura o democrație reală, fac apel la toți cetățenii să meargă la secțiile de votare. Aceste alegeri se desfășoară în condiții dificile din cauza tentativelor de înșelăciune, dar cred că cetățenii sunt liberi și dispuși să meargă la vot”, a declarat rivalul lui Erdogan după ce a votat.

Kemal Kilicdaroglu FOTO EPA-EFE
Kemal Kilicdaroglu FOTO EPA-EFE

UPDATE 12.23 Erdogan a votat la Istanbul

Erdogan a sosit la liceul „Uskudar Saffet Celebi” pentru a vota, însoțit de soția sa, transmite Al Jazeera.

Mulțimea l-a aclamat pe actualul președinte în timp ce se îndrepta spre secția din cartierul Uskudar.

UPDATE 11.55 Rezultatele vor fi anunțate mai devreme

Se așteaptă ca rezultatele pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să fie anunțate mai devreme față de primul tur.

„Deoarece la aceste alegeri concurează doar candidați prezidențiali, credem că rezultatele vor fi anunțate mai devreme”, a declarat Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral Suprem, într-o declarație televizată.

El a explicat că numărarea a durat mai mult pe 14 mai, deoarece în buletinul de vot au fost incluse 24 de partide care au candidat pentru Parlament și patru candidați la președinție.

Interdicția de a anunța rezultatele la televizor este posibil să fie ridicată în jurul orei locale 18.30 (18.30 ora României).

UPDATE 11.01 Erdogan va sosi la secția de vot în primul automobil electric produs în Turcia

Erdogan este așteptat să voteze în următoarele două ore la Istanbul, după care se va deplasa în capitala Ankara, potrivit Al Jazeera.

Se așteaptă ca el să ajungă la secția de votare în primul vehicul electric de producție internă din țară, TOGG T10X, pe care l-a promovat în timpul campaniei.

UPDATE 10.12 Prezența la vot, mai mare decât în primul tur

Prezența la vot pare să fie mai mare decât în primul tur, transmite Al Jazeera.

Cozile se mișcă destul de repede, deoarece procesul de votare în turul doi este mult mai simplu decât în primul tur, turcii votând doar pentru președinte și având de ales între doar doi candidați.

La votul din 14 mai, a fost vorba de o competiție între patru candidați, pe lângă alegerile parlamentare, iar cozile s-au mișcat mai încet, deoarece oamenii s-au chinuit să completeze buletinele de vot mai mari.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE 09.33 Alegeri în Turcia. Erdogan și Kilicdaroglu le cer turcilor să iasă la urne: „Este votul ultimei şanse”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţeni să iasă în număr mare la vot duminică, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, le-a cerut alegătorilor să scoată ţara din „groapa neagră” a celor două decenii de conducere a actualului lider de la Ankara, spunând că este votul „ultimei şanse”, relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE 09.09 Erdogan și Kilicdaroglu se luptă pentru voturile turcilor

Cei doi contracandidaţi vor să îi atragă pe cei 8,3 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.

Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării sunt propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia (diaspora a votat deja) chemaţi să voteze. Stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, islamo-conservator, 69 de ani, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost funcţionar de 74 de ani.

UPDATE 08.00 S-au deschis urnele

Secțiile de votare din Turcia s-au deschis la ora locală 8.00 și se închid la ora 17.00 pe 28 mai. Vânzarea de alcool este interzisă în ziua scrutinului.

Peste 64 de milioane de turci au dreptul să voteze la aproape 192.000 de secții de votare, dintre care peste 6 milioane au votat în premieră pe 14 mai. Există 3,4 milioane de alegători din străinătate, care au votat între 20 și 24 mai.

Prezența la vot la alegerile din Turcia este, în general, ridicată. Pe 14 mai, prezența a fost de 87,04% din alegătorii eligibili, cu un nivel de 88,9% în Turcia și 49,4% în străinătate.

Știrea inițială

În primul tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc la 14 mai, președintele în exercițiu Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,51% din voturi, fiind la mică distanță de majoritatea necesară pentru a evita un nou tur de scrutin, în vreme ce principalul său rival Kilicdaroglu a obținut 44,88%, un rezultat dezamăgitor după ce sondajele sugerau că liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) ar putea câștiga.   

De asemenea, candidatul naționalist Sinan Ogan, în vârstă de 55 de ani, a obținut 5,2% din voturi. Ultranaţionalistul a decis, în cele din urmă, să-l susțină pe actualul președinte, după ce miercuri, 17 mai, a afirmat că este „deschis la dialog” cu Erdogan și Kilicdaroglu. 

Președintele stabilește politica privind economia, securitatea, afacerile interne și internaționale ale Turciei. 

Conform unui sondaj efectuat sâmbătă, 20 mai, și duminică, 21 mai, turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc duminică, 28 mai, se va încheia cu victoria preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care ar urma să primească 52,7% din voturi, față de 47,3% pentru liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite