Ianukovici l-a asigurat pe Barroso că nu va decreta starea de urgenţă în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a asigurat joi pe preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc în cursul dimineţii, că nu intenţionează să decreteze starea de urgenţă în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citează agenţia naţională, Agerpres.

Preşedintele executivului comunitar a exprimat disponibilitatea UE de a contribui la dialog şi la calmarea situaţiei, scop în care i-a propus liderului ucrainean ca comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, să se deplaseze vineri la Kiev, iar Înaltul reprezentant al UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Catherine Ashton, săptămâna viitoare.

„Preşedintele Ianukovici a răspuns că atât Stefan Fule cât şi Catherine Ashton sunt bineveniţi la Kiev pentru a ajuta la acest proces, că este angajat şi gata să aibă un dialog politic în ţara sa. De asemenea, l-a asigurat pe preşedintele Barroso că nu intenţionează să instituie starea de urgenţă în Ucraina“, a mai spus Olivier Bailly.

„În această convorbire telefonică preşedintele CE a exprimat încă o dată profunda sa preocupare privind escaladarea violenţei şi informaţiile referitoare la violenţe asupra jurnaliştilor şi persoane dispărute. Folosirea forţei nu este, în mod evident, pentru Comisie, răspunsul la situaţia politică. Jose Manuel Barroso a făcut apel la Viktor Ianukovici să aibă fără întârziere un dialog cu opoziţia la nivelul cel mai înalt, care este rolul său ca şef de stat. Preşedintele Barroso a mai reamintit, aşa cum a făcut ieri, că dacă situaţia nu se stabilizează în Ucraina atunci UE va evalua posibilele consecinţe asupra relaţiilor sale cu Ucraina“, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE, în cadrul conferinţei de presă cotidiene.

Întrebat despre instituirea unor eventuale sancţiuni la adresa Ucrainei, purtătorul de cuvânt a afirmat că „prioritatea UE nu este redefinirea relaţiilor cu Ucraina “. SUA au anunţat miercuri primele sancţiuni la adresa Ucrainei, revocând vizele pentru mai mulţi ucraineni care au avut legătură cu violenţele din această ţară. 

citeşte şi:

VIDEO Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev. Opoziţia i-a dat un ultimatum preşedintelui Ianukovici după negocieri eşuate

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au reunit în centrul Kievului, miercuri seara, după o zi marcată de ciocniri mortale cu poliţia, relatează AFP.Noi ciocniri aveau loc între manifestanţi şi scutieri, în contextul în care opoziţia a ameninţat că va trece "în ofensivă" începând de joi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii.

Stimate abonat, eşti protestatar: guvernul din Ucraina îşi sperie prin SMS cetăţenii care vor să iasă în stradă

Autorităţile din Ucraina vor să-i sperie pe protestatarii din piaţa Maidan prin mesaje trimise pe telefoanele acestora. Prin SMS-ul primit, acestea îi anunţă pe oameni că sunt participanţi la o manifestaţie de stradă.

Protestele „medievale” din Ucraina, fără perspective de soluţionare

Violenţele din capitala Ucrainei continuă să se agraveze, pe măsură ce valurile de protestatari mascaţi încearcă să spargă liniile de apărare ale jandarmilor, care protejează clădirile guvernamentale. În ciuda apelurilor la calm ale liderilor din opoziţie, este clar că protestele nu vor înceta foarte curând, iar eforturile tot mai radicale ale autorităţilor sunt întâmpinate de rezistenţa crâncenă a manifestanţilor.

Ucraina, în pragul unui război civil. Peste 100 de răniţi după confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine

Situaţia continua să fie tensionată luni dimineaţă la Kiev între manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine, după o noapte de ciocniri violente, în timp ce autorităţile s-au angajat să înfiinţeze o comisie pentru soluţionarea crizei, sub presiunea SUA, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite