VIDEO „Cea mai măreaţă alianţă pe care lumea a cunoscut-o vreodată“. Laude reciproce între Trump şi May, la conferinţa comună de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump si Theresa May FOTO AFP
Donald Trump si Theresa May FOTO AFP

Preşedintele american Donald Trump a spus că Statele Unite şi Marea Britanie au „cea mai măreaţă alianţă pe care lumea a cunoscut-o vreodată“, într-o conferinţă comună de presă pe care a susţinut-o alături de premierul britanic Theresa May.

Prim-ministrul britanic a declarat că între cele două state există „o relaţie minunată“, pe baza căreia se pot construi multe lucruri.

Donald Trump a felicitat-o pe May în legătură cu munca depusă ca premier al Marii Britanii, evitând o retorică de care s-au temut mulţi, prin care ar fi putut să-l umilească pe premier. Preşedintele american l-a menţionat pe Boris Johnson, care a spus că Regatul Unit trebuie să părăsească UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord, şi pe Jeremy Hunt, ministrul de Externe al Marii Britanii, care se opune ieşirii fără un acord.

„Îl ştiu pe Boris. Îmi place de el. Mi-a plăcut de el de multă vreme. Cred că ar face o treabă foarte bună“, le-a spus Trump reporterilor, la conferinţa de presă. „Îl cunosc pe Jeremy, cred că ar face o treabă foarte bună“, a adăugat preşedintele american. 

Întrebat dacă o decizie temporară a miniştrilor britanici de a permite Huawei să aibă un rol limitat în dezvoltarea reţelelor 5G ar afecta cooperarea pe probleme de securitate între Marea Britanie şi SUA, Trump a spus că diferenţele de opinie vor fi rezolvate.

„Avem o relaţie de schimb de informaţii incredibilă şi vom putea să rezolvăm orice divergenţe. Am discutat despre asta, nu văd nicio limitare, nu am avut niciodată limitări, acesta este un aliat cu adevărat minunat şi un partener şi nu vom avea nicio problemă legată de acest lucru“, a mai precizat liderul de la Casa Albă.

În ceea ce priveşte Brexitul, Trump a spus că ieşirea Marii Britanii din UE ar trebui să aibă loc. „Aş spune că se va întâmpla şi probabil că ar şi trebui să se întâmple. Aceasta este o ţară minunată care vrea propria sa identitate, vrea să aibă propriile sale graniţe, vrea să-şi conducă propriile politici. Acesta este un loc foarte, foarte special [...] În timp ce Regatul Unit se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană, Statele Unite sunt angajate să încheie un acord comercial fenomenal cu Marea Britanie“, a afirmat Trump.

Preşedintele american a mai spus că a refuzat să se întâlnească cu liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, care l-a criticat pe Trump la un protest organizat în centrul Londrei, marţi.

„Nu-l cunosc pe Jeremy Corbyn, nu l-am întâlnit niciodată, nu am vorbit cu el niciodată. Voia să ne întâlnim astăzi sau mâine, dar am decis să nu fac acest lucru. Cred că este un fel de forţă negativă. În loc să critice, cred că oamenii ar trebui să facă lucrurile în mod corect. Chiar nu-mi plac criticii la fel de mult cât respect oamenii care fac lucrurile să meargă“.

Premierul Theresa May a lăudat alianţa „valoroasă şi profundă“ dintre Statele Unite şi Regatul Unit, dar a spus că prietenii trebuie să fie deschişi şi în cazurile unde nu au o viziune comună – precum acordul nuclear cu Iranul sau acordul de la Paris privind schimbările climatice. 

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite