Guvernatorul militar si civil al Donețkului, despre situația de la Soledar: „Forțele ucrainene dețin controlul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse susțin că dețin controlul asupra situației din orașul Soledar, din regiunea Donețk, dar guvernatorul civil și militar al acestui teritoriu din estul Ucrainei, Pavlo Kirilenko, dezminte categoric această informație.

Soldați ucraineni implicați în luptele de la Soledar FOTO Profimedia
Soldați ucraineni implicați în luptele de la Soledar FOTO Profimedia

Potrivit oficialului ucrainean, Soledar este scena unor „lupte foarte dure”.

„Rușii au intrat într-o parte a orașului și bombardează neîncetat. Au loc de asemenea lupte din apropiere între membrii grupului Wagner și combatanții noștri. Inamicul încearcă să ia minele de sare. I-am respins și luptele continuă în jurul minelor. Dar pot să afirm 100% că Soledar rămâne orașul Ucrainei. Forțele noastre dețin controlul”, afirmă Kirilenko, citat de RFI.

„Desigur, frontul Bahmut și Soledar este cel mai fierbinte din regiune. Dar nu trebuie să uităm în niciun fel de alte fronturi: Mariinka, Avdiivka și Novopavlivka, în centrul și sudul regiunii noastre”, adaugă el.

Întrebat despre ce face armata ucraineană pentru a respinge atacurile ruților, Pavlo Kirilenko spune că au loc „regrupări” și „întăriri” de trupe. „Forțele speciale sunt la fața locului. Inamicul înregistrează un număr mare de pierderi, dar nu le calculează. Acesta este un fapt. Indiferent de situație, este exclus să vorbim despre retragere. Suntem pe pământul nostru. Am mai spus-o și o voi repeta: vom apăra fiecare bucată de pământ, fie că este un sat sau un oraș”, continuă el.

În ceea ce privește situația civililor, oficialul ucrainean afirmă că Soledarul mai numără doar 559 de locuitori, față de 10.000 înainte de război. „Rușii distrug totul. (...) Evacuarea civililor ar fi periculoasă atât pentru ei, cât și pentru noi. Șansa de a-i evacua nevătămați și în viață este minimă. Toți acești oameni nu mai au adăposturi. Dar au toate necesitățile vitale: medicamente, truse sanitare și sisteme de încălzire”, precizează Kirilenko.

Guvernatorul militar și civil al regiunii Donețk dă asigurări că, „în pofida propagandei ruse, cucerirea Soledarului și a Bahmutului nu va inversa cursul războiului”. După retragerile din jurul Kievului, din Harkov și din Herson, ei „caută cu disperare o breșă pe linia frontului pentru a obține măcar un succes și a-și justifica războiul”, consideră Pavlo Kirilenko, potrivit RFI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite