După ce s-a plâns că i-au fost tăiate comunicațiile, Prigojin susține că luptătorii săi primesc muniție nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful grupului de mercenari Wagner a susținut vineri că luptătorii săi au început să primească muniție, sugerând chiar că ar fi muniție nouă, relatează Al Jazeera.

Șeful Wagner declara în urmă cu o săptămână că Bahmut e aproape încercuit FOTO Captură
Șeful Wagner declara în urmă cu o săptămână că Bahmut e aproape încercuit FOTO Captură

Într-un mesaj audio difuzat vineri Evgheni Prigojin, a anunțat că noi luptători urmează să sosească la Bahmut după ce armata sa a înființat centre de recrutare în 42 de orașe din Rusia. Totodată, a sugerat că problema furnizării de muniție către efectivele sale care luptă la Bahmut a fost parțial rezolvată, că situația s-ar fi îmbunătățit momentan din acest punct de vedere.

„În pofida rezistenței colosale a forțelor armate ucrainene, mergem înainte. În ciuda bețelor în roate care ne sunt puse la fiecare pas, totuși vom depăși situația împreună”, a transmis Prigojin.

Într-o postare separată pe rețelele de socializare vineri, Prigozhin a declarat că Ucraina pregătește o contraofensivă în apropiere de Bahmut, adăugând: „Desigur, facem tot ce putem pentru a împiedica acest lucru”.

Într-un alt mesaj audio de vineri, Prigozhin a afirmat că a mulțumit guvernului rus pentru creșterea „eroică” a producției de muniție. El a susținut chiar că oamenii săi au fost „dați pe spate” de faptul că au început să primească livrări de muniție etichetate ca fiind produse în 2023. El a spus că în prezent Rusia produce muniție "în cantități uriașe, care acoperă toate nevoile necesare".

Prigojin a părut apoi să se contrazică: „Sunt îngrijorat de lipsa muniției și a obuzelor nu doar pentru compania militară privată Wagner, ci pentru toate unitățile armatei ruse".

Șeful Wagner a recunoscut că a suferit pierderi severe în Bahmut, postând chiar o fotografie macabră cu șiruri de cadavre ale luptătorilor Wagner. Totodată, el s-a angajat o dispută publică cu Ministerul rus al Apărării și comandanții ruși în legătură cu faptul că nu furnizează suficientă muniție pentru efectivele armatei sale în Bahmut.

„Pentru a mă împiedica să cer muniție, au întrerupt toate liniile telefonice speciale ale guvernului din toate birourile și diviziile Wagner... și mi-au blocat toate permisele către departamentele responsabile cu luarea deciziilor”, se plângea joi Prigojin .

Kievul: lupta pentru Bahmut este eficientă

Ucraina a decis să lupte în continuare pentru orașul Bahmut, aproape devastat după șapte luni de lupte, deoarece Kievul și-a propus să epuizeze unele dintre cele mai bune unități pe care Moscova le-a angajat aici, înainte de contraofensiva ucraineană de primăvară, a subliniat vineri consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Acesta a dat un termen de două luni pentru începutul contraofensivei ucrainene.

„Rusia a schimbat tactica”, a explicat acesta într-un interviu publicat de ziarul italian La Stampa, subliniind că la Bahmut au fost concentrate o mare parte a trupelor bine instruite ale Moscovei alături de cea mai rămas din unitățile armatei regulate și efective ale companiilor militare private.

„Așadar, avem două obiective: Să le reducem forța capabilă cât mai mult posibil și să îi blocăm în câteva bătălii cheie obositoare, pentru a le întrerupe ofensiva și să ne concentrăm resursele în altă parte, pentru contraofensiva din primăvară. Așadar, astăzi, Bahmut este complet eficient, chiar depășindu-și sarcinile cheie".

Wagner anunțase marți ocuparea în întregime a părții de est a orașului, iar joi Prigojin anunța că toate liniile oficiale de comunicare cu statul rus i-au fost tăiate după ce s-a plâns că nu primește muniție pentru luptătorii săi din Bahmut.

Moscova aduce întăriri la Bahmut

Purtătorul de cuvânt al grupării ucrainene de forțe din estul Ucrainei, Serhii Cerevati, a declarat joi că un număr tot mai mare de forțe rusești aeropurtate și mecanizate nespecificate au sosit recent la Bahmut.

Venirea unui număr sporit de forțe rusești convenționale în zonă poate sugera că forțele rusești intenționează să compenseze lipsa de capacitate ofensivă Wagner din Bahmut cu noi trupe convenționale.

Este posibil ca luptătorii Grupului Wagner să efectueze, de asemenea, o pauză tactică temporară pentru a aștepta aceste întăriri convenționale rusești și pentru a se reaproviziona în vederea pregătirii unor noi operațiuni cu mare cost uman și de echipamente în centrul Bahmutului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite