Dunărea, umflată, a ieşit din albie la Budapesta VIDEO

0
Publicat:

  Apele Dunării au ieșit din matcă joi, la Budapesta, transmite Reuters, citată de Agerpres. Apele fluviului au atins un nivel record pentru ultimul deceniu, pe fondul ploilor abundente şi al vremii neobişnuit de blânde pentru această perioadă a anului. 

Dunărea a ieșit din albie la Budapesta -  Foto Twitter The Informant
Dunărea a ieșit din albie la Budapesta - Foto Twitter The Informant

Directoratul general al Ungariei pentru Administrarea Apelor a anunţat că nivelul Dunării a atins 6,93 metri în a doua parte a zilei de miercuri, sub cota record de 8,91 metri ce a fost înregistrată în 2013, când întreaga Europă Centrală a trecut prin inundaţii în urma ploilor abundente produse în luna mai, potrivit sursei citate anterior. 

Ieșirea Dunării din albie nu a produs pagube importante în capitala Ungariei. 

 „Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, putem observa că volumul precipitaţiilor în perioada de iarnă este în creştere, iar odată cu creşterea temperaturilor vom observa mai puţină zăpadă, plus că cea depusă se topeşte mai devreme", a comentat climatologul Anna Kis, care lucrează în cadrul Proiectului "1.5 degrees".

Astfel putem presupune că în viitor inundaţiile provocate de topirea zăpezii, care se produc de obicei primăvara, ar putea avea loc mai devreme, posibil chiar în lunile de iarnă", a adăugat ea.  

Autoritatea pentru ape a anunţat că ultima oară când nivelul Dunării a depăşit 6 metri în luna decembrie a fost în 1987, dar atunci apele fluviului nu au inundat terasamentul. 

Digurile inferioare din Pesta și Buda au fost închise pentru trafic încă de marți, din cauza precipitațiilor, potrivit presei locale.

La Podul Margareta, nivelul Dunării ajunsese marți, 26 decembrie, la 600 de centimetri, ceea ce a făcut ca apa să invadeze mașinile parcate și pe cele care faceau naveta pe digurile inferioare. În consecință, malurile inferioare au fost închise circulației, scrie Daily News Hungary. 

De altfel, tramvaiul numărul 2 și tramvaiele 2B și 23, nu sunt în prezent în funcțiune, după cum a raportat BKK.  Autoritatea de transport a orașului recomandă utilizarea tramvaielor 4 și 6, a autobuzului 15 și a metroului ca alternative. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite