Drone iraniene, folosite de ruși pentru prima dată în atacuri asupra orașului Zaporojie

0
Publicat:

Drone Shahed-136 de fabricație iraniană au fost folosite vineri pentru prima dată în atacuri ale armatei ruse împotriva orașului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu același nume anexate recent de Moscova.

Clădire din Zaporojie bombardată de ruși FOTO Twitter
Clădire din Zaporojie bombardată de ruși FOTO Twitter

„Astăzi (vineri, n. red.), ocupanţii au utilizat pentru prima oară drone” iraniene împotriva oraşului Zaporojie, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare Zaporojie, Oleksandr Staruh.

Potrivit acestuia, atacurile s-au soldat cu distrugerea unor obiective de infrastructură în două cartiere din Zaporojie. O persoană a fost rănită.

Volodimir Zelenski a denunţat joi seara, în discursul său zilnic către popor, utilizarea dronelor de tip Shahed-136 împotriva infrastructurii civile din Ucraina şi a promis că, indiferent dacă Iranul neagă prezenţa acestor aparate de zbor fără pilot, armata ucraineană va găsi o cale să le nimicească pe toate, transmite Agerpres.

„Din nu ştiu ce motiv, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm. Dar ni se spune că nu ar exista drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi metode de a ne asigura să nu mai rămână niciuna”, a declarat președintele ucrainean.

În ultimul său buletin pe tema războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că utilizarea de către armata rusă a dronelor de fabricaţie iraniană nu generează efecte asimetrice, aşa cum se întâmplă în cazul sistemelor americane de rachete HIMARS folosite de armata ucraineană, şi este puţin probabil să influenţeze în mod semnificativ cursul războiului.

Potrivit ISW, armata rusă utilizează astfel de drone împotriva unor obiective civile din spatele frontului. Citându-l pe generalul de brigadă Oleksii Hromov, ISW menționează că armata rusă a folosit până acum 86 de drone iraniene, dintre care 60% au fost distruse de către ucraineni.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite