Zelenski cere noi arme de la liderii europeni: Împiedicăm tancurile ruse să ajungă la Varșovia

0
Publicat:

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a cerut din nou, joi, arme liderilor europeni, afirmând că prin câștigul țării sale, se împiedică avansul tancurilor rusești către Varșovia sau Praga.  

Zelenski cere din nou arme Occidentului / Foto Arhivă / Profimedia
Zelenski cere din nou arme Occidentului / Foto Arhivă / Profimedia

„Agresorul trebuie să fie pedepsit'', le-a transmis Volodimir Zelenski, într-o intervenţie video, celor 44 de lideri europeni prezenţi la Praga pentru prima reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE).

„Acest război trebuie să fie câştigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi de la Marea Neagră, de la Mediterana sau din orice altă mare şi pentru ca tancurile ruse să nu avanseze spre Varşovia sau Praga'', a spus liderul ucrainean.

De asemenea, el a confirmat că actuala contraofensivă a forţelor ucrainene va continua.

 Joi, Ucraina a anunțat că au recuperat încă 400 de kilometri pătraţi în sudul ţării, unde contraofensiva sa a pus trupele ruse sub presiune. În plus, armata țării a precizat că de la 1 octombrie a reușit să recucerească 29 de localităţi din regiunea Herson.

În regiunea Doneţk (est), un alt teritoriu anexat de Rusia, cel puţin 14 persoane au fost ucise şi trei rănite în ultimele 24 de ore în zonele aflate sub controlul Kievului, potrivit preşedinţiei ucrainene.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării, a recunoscut foarte rar înfrângerile trupelor sale în Ucraina și prezenta zilnic un raport centrat pe pierderile adversarului. Însă, în cursul zilei de marți, instituția a publicat o hartă militară care confirma retragerea trupelor ruse din mai multe zone situate în estul și sudul Ucrainei.

Regiunea Harkov, situată în nord-estul țării, este aproape complet eliberată, iar trupele ruse par să se fi retras aproximativ 20 de kilometri către est, până la granița cu provincia ucraineană Lugansk, mutând astfel linia frontului de aproximativ 70 de kilometru situată de-a lungul râului Oskil.

Pe plan diplomatic, Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancţiuni contra Moscovei. În acest timp, OPEC+ a decis o scădere drastică a cotelor producţiei de petrol pentru a susţine preţurile, în contextul în care hidrocarburile rămân principala sursă de venituri pentru Rusia, scrie Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite