De ce fiul adolescent al regelui Frederik conduce Danemarca cât timp suveranul este plecat din țară și nu regina Mary

0
Publicat:

Prințul Christian asigură interimatul funcției de șef de stat în timp ce regele Frederik al Danemarcei se află în Polonia. Fiul adolescent își asumă rolul înaintea mamei sale, regina Mary, potrivit Daily Mail Online.

Prințul Christian. FOTO royalcorrespondent.com
Prințul Christian. FOTO royalcorrespondent.com

Regele Frederik, în vârstă de 55 de ani, se află în prezent în Polonia, iar cel care exercită funcția de șef de stat în absența sa este fiul său cel mare, Prințul Christian.

Tânărul, în vârstă de 18 ani, a preluat acest rolul până vineri, când regele Frederik se va întoarce în Danemarca.  

În calitate de cel mai mare fiu al regelui, Christian este „adjunctul regenței", iar rolul de șef de stat îi revine înaintea soției lui Frederik, regina Mary, mama prințului.

Se respectă ordinea de rang 

Doar în cazul în care nu își poate îndeplini sarcinile - cu potențiale îndatoriri care includ semnarea legilor, apariții publice și numirea sau demiterea miniștrilor - rolul îi va reveni reginei Mary, apoi prințului Joachim și prințesei Benedikte.

„Există, până la urmă, o ierarhie și o ordine de rang în Casa Regală, iar acest lucru este respectat”, a explicat istoricul și expertul în casa regală Sebastian Olden-Jørgensen de la Universitatea din Copenhaga, care a precizat, pentru publicația daneză BT, că palatul este condus „complet ca la carte".

Christian a urcat în ierarhie atunci când regina Margrethe a abdicat de la tron, la 14 ianuarie 2024, lăsându-l pe Frederik ca succesor al ei.

Rolul primit de prințul Christian în timp ce regele Frederik se află în Polonia este prima sarcină independentă pe care o are de la abdicarea reginei Margrethe.

„În principiu și pe hârtie, el poate refuza să semneze o lege, dar timp de peste o sută de ani aceasta nu a fost deloc o opțiune (...). Avem o Constituție și niște legi, dar avem și o cultură politică, care este la fel de fermă și spune, printre altele, că regentul semnează ceea ce Parlamentul a adoptat”, a explicat Olden-Jørgensen.

Odată cu îndatoririle și sarcinile primite, Prințul Christian va primi și o remunerație.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite