Criza din Grecia: Jurnalişti greci anchetaţi pentru că au susţinut curentul de opinie anti-Tsipras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec a pus tunurile pe jurnaliştii independenţi
Premierul grec a pus tunurile pe jurnaliştii independenţi

Jurnaliştii greci care au criticat guvernul Tsipras şi au susţinut votul „da“ în zilele premergătoare referendumului de duminică sunt anchetaţi de agenţile guvernamentale şi ar putea fi urmăriţi penal pentru acţiunile lor , scrie publicaţia The Sydney Morning Herald.

Ziariştii sunt acuzati că ar fi încălcat legea electorală, deoarece nu au alocat timp corect şi egal tuturor părţilor în cadrul dezbaterilor pe tema referendumului. Procurorul general a justificat anchetele spunând că răspunde „plângerilor telespectatorilor“.

Nouă jurnalişti sunt deocamdată vizaţi şi provin de la cele mai importante canale de televiziune. De la Mega Channel sunt anchetaţi Olga Tremi, John Pretenteris, Maria Sarafoglou şi Manolis Kapsis ,  de la SKAI: Stamatis Malelis, Nick Konitopoulos, Aris Portosalte şi Dimitris Oikonomou, iar de la  ANT1, Maria Houkli. Într-o postare pe contul său de Facebook, directorul de ştiri al postului SKAI a acuzat guvernul premierului Alexis Tsipras că încearcă să-i reducă la tăcere pe criticii săi.

Presa greacă scria luni  că Parlamentul de la Atena ar putea lua în discuţie şi sancţiuni împotriva canalelor respective.

„Este obligaţia Parlamentului elen să protejeze Republica Elenă şi să ia asemenea măsuri pentru a se asigura că încălcările ale legislaţiei electorale nu vor rămâne nepedepsite“, a spus un purtător de cuvânt al Syriza, citat de TVXS.

Presa independentă, care a îndemnat în general la un acord cu creditorii UE, au fost puternic criticate de către reprezentanţii guvernului, în funte cu premierul.

Dimitris Kotaridis, jurnalist la ANT1 spunea că este posibil ca ancheta să fie extinsă asupra a 300 de jurnalişti din toate posturile de televiziune şi radio private din Grecia, mai puţin la postul de televiziune de stat, care este, în general, pro-guvern.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite