EXCLUSIV Europarlamentar român: „Tsipras s-a comportat aşa cum ne-a obişnuit. A întârziat 15 minute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce delegaţia elenă a sfidat Bruxelles-ul marţi, mergând la summitul extraordinar convocat strict pentru soluţionarea crizei din Grecia fără niciun plan de măsuri, premierul Alexis Tsipras a susţinut miercuri un discurs aspru criticat pentru populism. Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a explicat, pentru „Adevărul”, de ce „niciodată nu a mai existat atât de multă unitate în UE - nu împotriva Greciei, ci împotriva lui Tsipras”.

„La dezbaterea de astăzi, din Parlamentul European, prim-ministrul Alexis Tsipras s-a comportat aşa cum ne-a obişnuit în ultimele 6 luni: a ajuns cu 15 minute întârziere, lăsându-se aşteptat, în mod nepoliticos, de plenul Parlamentului European, de preşedintele Comisiei şi al Consiliului European”, a povestit europarlamentarul român Siegfried Mureşan, ales pe listele PMP şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget din cadrul Parlamentului European.

„Tsipras a oferit un discurs ideologic, fără, însă, a prezenta vreo soluţie. A fost aplaudat doar de exterma strângă (comunişti) şi de exterma dreaptă, fiind huiduit de majoritatea Parlamentului  European. I s-au reproşat toate încălcările de promisiuni, faptul că nu a venit niciodată cu propuneri de reforme şi, mai ales, că nu a făcut reforme. Totodată, i s-a reproşat că induce, cu bună ştiinţă, propriul popor grec în eroare”, spune Mureşan. 

În discursul rostit miercuri dimineaţă în faţa plenului PE, Alexis Tsipras a lăudat curajul pe care l-au arătat grecii prin „NU”-ul de la referendum, condamnând încă o dată „cartelurile de interese” care insistă să afunde Grecia în faliment. 

Discursul lui Tsipras a stârnit polemici între eurodeputaţi, însă toţi au fost de acord că decizia lui Tsipras de a nu prezenta un nou plan la summitul de marţi seară a fost o greşeală majoră şi o ofensă aruncată eforturilor extraordinare făcute la nivel comunitar pentru stabilizarea situaţiei din Grecia.

Nu am mai văzut niciodată, de-a lungul dificultăţilor economice, atât de multă unitate în Uniunea Europeană cum este acum, în cazul Tsipras. Nu este unitate impotriva Greciei sau a poporului grec, ci împotriva lui Alexis Tsipras.   Siegfried Mureşan, europarlamentar român

„Duminică vom şti dacă vom avea un acord între Grecia şi creditorii săi sau dacă nu. În cadrul instituţiilor europene se vorbeşte deja de faptul că, dacă nu ajungem la un acord, Grexit-ul nu mai este exclus”, a conchis Mureşan. 

Liderii din UE i-au impus lui Tsipras să încheie un acord de finanţare până duminică. Neoficial s-a transmis că, în caz contrat, ceilalţi membri ai zonei euro nu vor mai accepta ca Grecia să ia decizia de a ieşi din zona euro, ci vor forţa excluderea ei din uniunea monetară. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite