Controverse iscate de ministrul-adjunct al Sănătăţii din Italia: nu e convins de eficacitatea vaccinurilor COVID-19

0
Publicat:

Ministrul-adjunct al sănătăţii din Italia a provocat o amplă controversă marţi, după ce a afirmat că nu există nicio dovadă privind eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccin împotriva COVID-19 FOTO: Shuterstock
Vaccin împotriva COVID-19 FOTO: Shuterstock

Întrebat luni în cadrul unei emisiuni a televiziunii publice RAI dacă Italia ar fi înregistrat un bilanţ "şi mai grav" fără vaccinuri, Marcello Gemmato a răspuns: "Voi sunteţi cei care o spuneţi. Nu ne revine nouă să demonstrăm acest lucru".

"Nu cad în capcana de a mă poziţiona pentru sau împotriva vaccinurilor", a adăugat subsecretarul pentru sănătate din cadrul noului guvern de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni, denunţând totodată "o abordare ideologică în gestionarea pandemiei" de către executivul precedent.

Farmacist de profesie, acest apropiat al Giorgiei Meloni, deputat din partea partidului ei post-fascist Fratelli d'Italia, este un opozant al permisului sanitar şi al obligativităţii vaccinării.

Declaraţiile lui au declanşat un val de reacţii. "Cum poţi să spui că nu există dovezi ştiinţifice că vaccinurile au ajutat la salvarea a milioane de persoane? Este suficient să ştii să citeşti literatură ştiinţifică", a reacţionat pe Twitter specialistul în boli infecţioase Matteo Basetti.

Liderul partidului Azione (centru), Carlo Calenda, a cerut demisia lui Marcello Gemmato. "Un subsecretar pentru sănătate care nu se delimitează de 'no vax'-eri nu trebuie să ocupe acest post", a declarat Calenda.

Şi liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, i-a cerut pe acelaşi ton ferm lui Marcello Gemmato să demisioneze.

Acesta din urmă a asigurat marţi într-un comunicat că afirmaţiile sale au fost "scoase din context şi instrumentalizate" şi că "vaccinurile sunt arme preţioase împotriva Covid".

Italia a fost prima ţară europeană lovită de epidemia de coronavirus la începutul lui 2020. Până pe 10 noiembrie, COVID-19 a făcut în Italia 179.985 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii italian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite