Cine era pilotul supranumit „Fantoma Kievului”, ucraineanul care a doborât zeci de avioane ruseşti înainte de a fi ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Twitter - @yirmiucderece
Sursă foto: Twitter - @yirmiucderece

Pilotul ucrainean de luptă, cunoscut drept „Fantoma Kievului”, după ce se pare că a doborât zeci de avioane ruseşti, a fost ucis în luptă, a anunţat vineri presa internaţională.

Moartea pilotului a fost raportată de The Times of London, care l-a identificat public pe maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani, drept erou de război.

Se crede că maiorul Tarabalka a doborât aproximativ 40 de avioane ruseşti înainte de a muri în luptă pe 13 martie în timp ce se confrunta cu un număr „covârşitor” de forţe inamice, a transmis publicaţia britanică, scrie The New York Post.

Tarabalka a fost distins postum cu cea mai valoroasă medalie a Ucrainei pentru vitejie în luptă, Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei, potrivit familiei sale.

Casca şi ochelarii lui - tot ce s-a văzut din el atunci când oficialii ucraineni i-au promovat eroismul în social media - urmează să fie acum scoase la licitaţie la Londra, au declarat surse pentru UK Times, confirmând identitatea lui Tarabalka.

Acesta a devenit o legendă când guvernul ucrainean l-a creditat pe pilot, a cărui identitate nu fusese relevată atunci, că a doborât şase avioane ruseşti în prima zi de război.

„Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Şi pe bună dreptate”, se transmitea în postarea oficială de pe Twitter, adăugându-se faptul că „devenise deja un coşmar pentru aeronavele ruseşti invadatoare”.

Ulterior, Statul Major al Ucrainei a postat pe Twitter o altă fotografie a pilotului de luptă  în cabina aeronavei sale MiG-29, cu faţa acoperită, alături de mesajul: „Bună, invadatorule, vin după sufletul tău!”

Mulţi oameni au pus la îndoială dacă „Fantoma” este reală sau nu, deoarece identitatea lui a rămas un mister. Părinţii săi, Nahtalia şi Evon Tarabalka, au fost intervievaţi de NPR la scurt timp după moartea sa - şi nu au menţionat statutul său secret şi nici indicii că ştiau în ce misiuni fusese.

„Ştim că zbura într-o misiune. Şi şi-a îndeplinit misiunea, sarcina lui. Apoi nu s-a mai întors. Acestea sunt toate informaţiile pe care le avem”, a declarat tatăl său. 

Pilot ucrainean - Twitter

„Încă din copilărie, a visat mereu la cer”, a adăugat mama lui.

Părinţii lui Tarabalka au detaliat cum, în timp ce creştea lângă un aerodrom militar din satul Korolivka, visul de o viaţă al fiului lor a fost să devină pilot de luptă.

„Încă din copilărie, a visat mereu la cer, să zboare mai sus decât norii. Îi urmărea întotdeauna pe paraşutişti în timp ce făceau exerciţii aeriene. Şi alerga în direcţia lor pentru a încerca să vadă unde au aterizat”, a spus mama lui pentru NPR printr-un traducător.

Părinţii lui au mărturisit că au fost uimiţi când şi-a îndeplinit visul, în ciuda faptului că nu avea legături militare.

„A devenit pilot, a fost propriul efort. A făcut totul singur. L-am ajutat doar cu rugăciuni”, a spus mama lui.

Aceştia au confirmat că Tarabalka — care lasă în urmă o soţie, Olenia, şi un fiu de 8 ani, Yarik, a primit Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei.

„Desigur, el a câştigat deja acest premiu când era cu noi. Ne-ar fi plăcut să fi putut primi meritul după război. Ne dorim doar să fi fost încă în viaţă”, a spus tatăl său pentru NPR.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite