AIEA va avea prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl - Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor menţine o prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, în nord-estul Ucrainei, pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl. FOTO © International Atomic
Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl. FOTO © International Atomic

Echipele au misiunea de a oferi asistenţă tehnică şi de a monitoriza siguranţa reactoarelor, scopul fiind acela de protejare a zonei grav afectate după accidentul nuclear din 1986, a anunţat miercuri directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Observatorii AIEA şi-au început deja activitatea la faţa locului.

La începutul invaziei asupra Ucrainei lansate pe 24 februarie, anul trecut, zona de excludere a fostei centrale a fost ocupată de trupele ruse, iar după cinci săptămâni, rușii au părăsit-o, odată cu retragerea lor din partea de nord a Ucrainei. În intervalul în care fosta centrală şi zona adiacentă s-au aflat sub controlul trupelor ruse, autorităţile ucrainene au semnalat creşteri ale nivelului radioactivităţii, despre care experţii cred că au fost provocate de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat în urma deplasărilor prin zonă.

Sperăm, desigur, că nu va mai exista nicio altă ocupaţie sau vreun atac asupra centralei. Acesta este scopul eforturilor mele”, a spus Rafael Grossi.

Rafael Grossi s-a aflat în Ucraina la începutul săptămânii pentru instalarea unor mici echipe ale AIEA la Cernobîl şi la alte trei centrale nucleare ucrainene aflate în funcţiune. 

La Zaporojie (a patra  aflată în funcţiune), centrală care este încă sub controlul trupelor ruse, dar e deservită de personal ucrainean și unde trupele ruse şi ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate asupra ei, există detașată o echipă a AIEA încă de anul trecut, însă crearea unei zone de siguranţă în jurul acestui obiectiv nuclar n-a putut fi realizată.

Accidentul nuclear din 1986,

Accidentul nuclear de la Cernobîl - cel mai grav din lume - a avut loc în aprilie 1986, când reactorul nr. 4 a explodat în timpul unui test de siguranţă eşuat. Norul cu particule radioactive a afectat o bună parte din Europa, iar zeci de mii de oameni au fost obligaţi să se evacueze.

Centrala de la Cernobîl a continuat să producă electricitate până în decembrie 2000, când ultimul său reactor operaţional a fost oprit la presiunea Occidentului. la sfârşitul lui 2016,  o carcasă gigantică de oţel etanşă a fost instalată deasupra reactorului distrus de explozie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite