China plănuiește lansarea a 13.000 de sateliți care să „suprime” rețeaua lui Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China plănuiește să construiască o rețea uriașă de sateliți pe orbita apropiată de Pământ, iar unul dintre scopurile sale este să împiedice monopolizarea spațiului de către compania Starlink a lui Elon Musk, relatează South China Morning Post, citând o echipă de cercetători.

Starlink își propune să lanseze peste 12.000 de sateliți până în 2027 FOTO Arhivă
Starlink își propune să lanseze peste 12.000 de sateliți până în 2027 FOTO Arhivă

Proiectul are numele de cod „GW”, a dezvăluit o echipă de cercetători coordonată de profesorul asociat Xu Can de la Universitatea de Inginerie Spațială a Armatei Populare de Eliberare (PLA) (Beijing).

Este vorba de o rețea de 12.992 de sateliți ce urmează să fie lansați de China Satellite Network Group Co, o companie nou înființată, au precizat cercetătorii într-un articol publicat de revista chineză Command Control and Simulation la 15 februarie.

Calendarul de lansare pentru acești sateliți rămâne necunoscut, dar numărul acestora ar rivaliza cu rețeaua planificată de SpaceX - peste 12.000 de sateliți până în 2027.

E destul de posibil ca sateliții proiectului GW să fie lansați "înainte de finalizarea rețelei Starlink”, ceea ce ar „fi o asigurare că țara noastră are un loc pe orbita joasă, împiedicând constelația Starlink să acapareze excesiv resursele orbitei joase", au scris ei.

Sateliții chinezi ar putea fi plasați, de asemenea, pe "orbite pe care constelația Starlink nu a ajuns încă", au spus cercetătorii, adăugând că aceștia ar "obține oportunități și avantaje la alte altitudini orbitale și chiar ar putea suprima rețeaua Starlink".

Sateliții chinezi ar putea fi echipați cu dispozitive anti-Starlink pentru a efectua diverse misiuni, cum ar fi efectuarea unei "supravegheri la distanță mică și pe termen lung a sateliților Starlink", au spus ei.

Un studiu recent al Administrației Naționale Spațiale Chineze a făcut apel la cooperare și a declarat că rețelele de sateliți de comunicații concurente s-ar putea afecta reciproc.

O coaliție anti-Starlink

Rețeaua Starlink are în prezent peste 3.000 de sateliți pe orbită, dar ar putea ajunge la peste 40.000 de sateliți, potrivit SpaceX. Capacitatea de supraveghere și apărare spațială a Chinei nu poate face față unui număr atât de mare de sateliți, a precizat echipa de cercetători.

Sateliții Starlink pot primi date de la Departamentul american al Apărării pentru a-și planifica sau coordona pozițiile și sunt dotați cu senzori de supraveghere pentru a monitoriza mediul spațial, se arată în articolul semnat de echipa chineză.

"Sateliții Starlink își pot folosi manevrabilitatea orbitală pentru a lovi și distruge în mod activ ținte apropiate din spațiu", au precizat cercetătorii. China plănuiește să construiască sisteme radar mai puternice, alimentate de o nouă tehnologie, în scopul de a identifica și urmări sateliții Starlink, au precizat aceștia.

Potrivit cercetătorilor, radare și alte măsuri de detectare vor fi folosite pentru a aduna informații detaliate despre fiecare satelit Starlink și a le introduce într-un „catalog Starlink”.

Guvernul chinez ar putea să coopereze cu alte guverne pentru a forma o coaliție anti-Starlink și "să ceară ca SpaceX să publice date precise despre orbitele sateliților Starlink", au scris cercetătorii.

Totodată, noi arme, inclusiv lasere și microunde de mare putere, vor fi dezvoltate și folosite pentru a distruge sateliții Starlink care trec deasupra Chinei sau a altor regiuni sensibile.

De la izbucnirea războiului în Ucraina, cercetătorii militari chinezi au cerut în mod repetat dezvoltarea unor capacități de distrugere a sateliților Starlink, care să fie disponibile în caz de necesitate.

La 13 februarie, fondatorul SpaceX, Elon Musk, a scris pe Twitter că firma va restricționa utilizarea militară a Starlink în războiul din Ucraina, deoarece "nu vom permite escaladarea conflictului care poate duce la al treilea război mondial".

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la 18 februarie că guvernul SUA a discutat cu Musk despre utilizarea internetului prin satelit Starlink în Ucraina, dar nu a oferit detalii.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite