Un efect neştiut al cafelei: previne cancerul de colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeaua te ajută să lupţi împotriva cancerului de colon, potrivit unui studiu recent FOTO Arhiva
Cafeaua te ajută să lupţi împotriva cancerului de colon, potrivit unui studiu recent FOTO Arhiva

Te ajută să te trezeşti dimineaţa, să fii în formă pe parcursul zilei, dar poate avea şi efecte nebănuite asupra sănătăţii. Cafeaua te ajută să lupţi împotriva cancerului de colon. Potrivit unui studiu american apărut ieri, cafeina contribuie la prevenirea recidivei cancerului de colon şi sporeşte şansele de vindecare.

Consumul zilnic de cafea reduce în mod semnificativ recurenţa cancerului de colon, mărind şansele de vindecare. Aceasta este concluzia unui vast studiu, ale cărui rezultate au fost publicate luni, 17 august, în revista medicală Journal of Clinical Oncology. Cercetările s-au desfăşurat pe un lot de 3.000 de pacienţi, afectaţi de cancer colorectal în stadiul 3. În această fază, celulele canceroase invadează ganglionii limfatici din apropierea tumorii, dar nu se răspândesc în organism.

Participanţii la studiu au fost trataţi prin chirurgie şi chimioterapie specifică. Ei au răspuns unui chestionar privind obiceiurile alimentare la începutul studiului, în timpul chimioterapiei şi la un an de la acest tratament. Pentru pacienţii care aveau obiceiul de a consuma patru ceşti de cafea în fiecare zi (aproximativ 460 de miligrame de cafeină zilnic), efectele au fost notabile: reducerea cu 42% a riscului de reapariţie a cancerului şi cu 33% riscul de deces, comparativ cu participanţii care nu obişnuiau să bea cafea.

În schimb, consumul a două-trei ceşti de cafea pe zi a avut un efect protector considerat modest, potrivit cercetătorilor. Efectul a fost aproape nul în cazul unei ceşti sau mai puţin, au precizat cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute (Boston). Pentru pacienţii depistaţi cu tumori de colon în stadiul 3, riscul de recidivă este de 35%.

Acesta este primul studiu care analizează efectele cafeinei în ceea ce priveşte reducerea riscului de reapariţie a cancerului colorectal, subliniază doctorul Charles Fuchs, coordonatorul studiului. El reaminteşte că, potrivit altor studii recente, cafeaua are efecte protectoare împotriva mai multor forme de cancer, printre care cel de ficat, de sân, de prostată sau de piele. În plus, consumul zilnic de cafea poate reduce riscul de diabet zaharat.

 Cercetătorii precizează însă că, deocamdată, nu se cunoaşte mecanismul de acţiune a cafeinei în prevenirea cancerului de colon. Alte studii sunt necesare pentru a înţelege cum acţionează cafeina asupra organismului. Totuşi, dr. Charles Fuchs lansează ipoteza potrivit căreia consumul de cafea scade nevoia organismului de insulină. Acest fenomen ajută la reducerea proceselor inflamatoare. Or, se ştie că inflamaţia este un factor de risc pentru diabet şi cancer.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite