Tacâmurile pot influenţa gustul mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putem potenţa gustul mâncării dacă folosim anumite tipuri de tacâmuri. Aceasta este concluzia unui studiu al oamenilor de ştiinţă de la Oxford.


Gustul mâncării este influenţat într-o mare măsură de mărimea, culoarea şi chiar de greutatea tacâmurilor pe care le folosim, conform unor cercetători ai Universităţii Oxford, informează „BBC”. Explicaţia oferită de specialişti este că mintea umană judecă aroma mâncării încă dinainte de a o gusta efectiv.

Brânza, mai sărată dacă o mănânci cu cuţitul

Un număr de 100 de studenţi au fost supuşi unui experiment în cadrul căruia au folosit tacâmuri cu mărimi sau culori diferite. Cercetătorii au observat că greutatea unei furculiţe sau a unei linguri este unul dintre parametrii care influenţează modul în care percepem gustul mâncării. De exemplu, în cazul desertului, acesta are un gust mai dulce dacă îl mâncăm cu o linguriţă.

Contrastul culorilor este iarăşi un factor important. De exemplu, iaurtul consumat cu o lingură de culoare albă are un gust mai dulceag decât dacă l-am savura cu o lingură de culoare neagră.

De asemenea, şi gustul brânzei se schimbă în funcţie de tacâmul pe care-l folosim: este mai sărată dacă o mâncăm cu un cuţit în locul unei furculiţe.

„Felul în care percepem mâncarea este depinde de: gust, aromă, dar şi de modul în care ne este încântată privirea”,  explică profesorul Charles  Spence, de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului publicat în revista „Flavour“.

O cercetare anterioară arată că şi tipul de farfurie sau de pahar ne poate afecta percepţia asupra gustului. De exemplu, oamenii tind să mănânce mai puţină mâncare dacă aceasta este prezentată pe o farfurie mai mică.

Aceste studii ar putea să vină în ajutorul oamenilor care ţin dietă sau chiar să îmbunătăţească experienţele gastronomice în cadrul restaurantelor, conform profesorului Spence. 

Articol realizat de Thomas Wagner

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite