Rădăcina de brusture – beneficii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai răspândite şi utilizate plante medicinale este brusturele. Specialiştii în fitoterapie susţin că brusturele este util în prevenirea bolilor de inimă şi diabetului şi ajută cu succes activitatea ficatului şi a bilei. Află mai multe despre rădăcina de brusture – beneficii.

Datorită unor acizi cu proprietăţi detoxifiante, rădăcina de brusture stimulează funcţia hepato-biliară şi apără organismul de efectele unor substanţe nocive precum tutunul şi alcoolul. În volumul „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“, dr. farmacist Ovidiu Bojor precizează: „Prin conţinutul său în acizi cafeilchimici, conţinuţi în cantităţi apreciabile în rădăcina de brusture, aceştia au proprietatea de a proteja ficatul confruntat cu mulţi agenţi hepatotoxici“.

Despre beneficiile rădăcinii de brusture, fitoterapeuţii spun că, prin compoziţia de săruri de potasiu, vitamine din complexul B, uleiuri volatile şi tanin, brusturele este unul dintre cele mai eficiente leacuri în detoxifierea organismului.

Rădăcina de brusture – beneficii: reduce glicemia

Cercetările au dovedit că rădăcina de brusture are proprietatea de a reduce nivelul zahărului din sânge se reduce simţitor. De aceea, fitoterapeuţii recomandă terapia cu ceai din rădăcina de brusture mai ales bolnavilor de diabet. „În ceea ce priveşte acţiunea hipoglicemiantă, aceasta se datorează conţinutului foarte ridicat de inulină, privează pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe în organism. Reduce şi absorbţia glucozei în organism”, notează dr. farmacist Ovidiu Bojor în lucrarea menţionată.

Rădăcina de brusture – beneficii: topeşte colesterolul

Rădăcina de brusture reduce absorbţia intestinală de colesterol şi a lipidelor. Aceste acţiuni au fost demonstrate ştiinţific, justificând utilizarea rădăcinii de brusture în cazul pacienţilor predispuşi la boli cardiovasculare. În acest scop se utilizează ceaiul din rădăcină de brusture, preparat din două linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, potrivit dr. Ovidiu Bojor.

Rădăcina de brusture – beneficii: tratează acneea

Datorită acţiunii diuretic-depurative şi detoxifiante, rădăcina de brusture acţionează benefic în diferite boli de piele: acnee, dermatite seboreice, furunculoze. Se utilizează extern sub formă de decoct concentrat, preparat din două linguri de rădăcină de brusture mărunţită la o cană cu apă, pentru aplicaţii locale, combinat cu tratament intern. Tot extern, se adaugă în diverse loţiuni pentru regenerarea şi stimularea creşterii părului şi în arsuri.

Rădăcina de brusture – beneficii: calmează reumatismul

Fiind un puternic revulsiv, decoctul din rădăcină de brusture se utilizează sub formă de frecţii în dureri reumatice şi articulare.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite