Pune-ţi mintea la treabă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea puterii de concentrare, dezorientarea şi uitarea unor lucruri recente sunt primele simptome care anunţă instalarea maladiei Alzheimer, o boală degenerativă care afectează în special persoanele în vârstă. Deşi nu există încă un tratament care să oprească evoluţia bolii, un stil de viaţă sănătos, o dietă echilibrată, odihna suficientă precum şi câteva exerciţii de memorie pot preveni această afecţiune.

În România există aproximativ 300.000 de bolnavi de Alzheimer, însă doar 35. 000 sunt diagnosticaţi, fiind deja în stadii avansate ale bolii. Deşi diagnosticul se pune în jurul vârstei de 70 de ani, simptomele apar mai devreme, primul indiciu fiind uitarea unor întâmplări recente.

Factorii care duc la apariţia bolii sunt multipli. Stresul, înaintarea în vârstă, bolile cardiovasculare şi fumatul favorizează accelerarea procesului de îmbătrânire a creierului.

Totuşi, instalarea bolii poate fi prevenită prin exerciţii simple de stimulare mentală, care vor ajuta la crearea de noi conexiuni între celulele cerebrale. Iată ce trebuie să faci pentru îmbunătăţirea memoriei!

Asociază şi reţine

Provocarea acestui exerciţiu constă în crearea cât mai multor asocieri între cuvinte şi evenimente sau amintiri. Încearcă să reţii, în cel mai scurt timp, o listă cu 20 de cuvinte aleatorii, doar făcând asocieri între acestea şi lucruri banale, pe care ştii că le vei reţine cu uşurinţă. De exemplu, îţi vei aminti mai repede lista de cumpărături dacă legi cuvintele de numele unor prieteni sau de filmele preferate.

Foloseşte-ţi latura artistică

Studiile au arătat că emisfera dreaptă „îmbătrâneşte” mai repede. Desenatul, pictatul precum şi alte activităţi ce ţin de lucrul manual stimulează emisfera dreaptă şi reduc cu până la 33% riscul de a face boala Alzheimer.

Un alt mod prin care poţi utiliza mai mult emisfera dreaptă este efectuarea unor activităţi cu mână stângă, precum spălatul pe dinţi sau folosirea tacâmurilor în timpul mesei.

Află mai multe trucuri pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite