Obiceiul de luni la care trebuie să renunți pentru a scăpa de grăsimea viscerală
0Grăsimea viscerală, cunoscută și sub numele de grăsime abdominală, este un tip de grăsime asociat cu diverse afecțiuni de sănătate, iar medicii și dieteticienii recomandă, în astfel de cazuri, luarea unor măsuri.

„Grăsimea viscerală este mai activă biologic și poate elibera substanțe inflamatorii care contribuie la diferite afecțiuni de sănătate. Acest tip de grăsime este legat de un risc mai mare de boli de inimă, diabet de tip 2 și tulburări metabolice, ceea ce îl face din reducerea ei un obiectiv cheie pentru sănătatea și bunăstarea generală", spune dieteticianul Brannon Blount, citat de eatingwell.com.
Dacă vrei să reduci grăsimea viscerală sau să previi acumularea acesteia, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să renunți la obiceiurile de a mânca în timp ce faci altceva.
Dieteticienii spun că mâncatul inconștient poate contribui la creșterea de grăsime viscerală și oferă sfaturi simple pentru a renunța la obicei.
De ce ar trebui să renunți la „mâncatul fără minte”.
Te poate face să mănânci prea mult
Cercetările arată că mâncatul în timp ce ești distras poate duce la consumul mai multor calorii în timpul unei mese și poate chiar contribui la supraalimentare. Când creierul tău nu înregistrează pe deplin că ai mâncat, s-ar putea să te simți mai puțin satisfăcut și e mai probabil să ajungi să mănânci în exces.
Îți poate afecta percepția gustului
Gustul este un factor important în sațietate, iar atunci când nu ești la fel de conștient de gustul mâncării, este mai probabil să mănânci în exces.
Poate afecta alegerile alimentare
Potrivit unui studiu, mâncatul mai conștient e asociat cu un consum mai mic de alimente ultraprocesate și calorii și o aderență mai mare la o dietă mediteraneană.
Cei doi factori – reducerea consumului de alimente foarte procesate și respectarea unui model alimentar de inspirație mediteraneană – au fost legați de beneficii pentru reducerea grăsimii abdominale.
Plan pentru pierderea grăsimii de pe burtă
Nivelurile ridicate de grăsime în zona viscerală cresc riscul de numeroase afecțiuni, inclusiv boli de inimă și rezistență la insulină, spune Blount.
Eatingwell.com arată și ce poți face pentru a scăpa de grăsimea abdominală.
„Alegerea alimentelor bogate în nutrienți și mâncatul într-un mediu fără distragerea atenției poate ajuta la reglarea apetitului și la susținerea gestionării greutății, inclusiv reducerea grăsimii viscerale", spune Blount.
Câteva sfaturi practice ar putea fi utile pentru a mânca mai conștient:
Mănâncă afară!
Mănâncă mai încet și mestecă bine alimentele!
Acordă o atenție mai mare diferitelor arome și texturi din masă sau gustare!
„Efectuarea unor ajustări mici, dar consistente ale dietei, mișcării și stresului poate îmbunătăți semnificativ sănătatea generală", spune Blount.
Brannon Blount recomandă un model de alimentație bogat în fibre, proteine slabe și grăsimi sănătoase, pentru a ajuta la „reglarea zahărului din sânge și prevenirea acumulării de grăsimi".
Recomandată este și limitarea „alcoolului, alimentelor prăjite și zahărului [adăugat], deoarece acestea contribuie la creșterea stocării grăsimilor și a inflamației".
Importantă este și activitatea fizică regulată.
Pentru o sănătate optimă, ai grijă să efectuezi, cumulat, măcar două ore și jumătate de activitate fizică de intensitate moderată și două sesiuni de antrenament de forță pe săptămână.