Motive pentru care pâinea ar putea să te ajute să slăbești

0
Publicat:

Dacă încerci să slăbești, s-ar putea să s-ar putea să fii convins că ar trebui să trăiești fără pâine pentru a-ți atinge scopul. Nutriționiștii infirmă acest lucru și, spre surprinderea tuturor, fix consumul anumitor carbohidrați „răi” ar putea fi răspunsul pentru pierderea în greutate.

Pâinea intrgrală ajută în curele de slăbire FOTO Shutterstock
Pâinea intrgrală ajută în curele de slăbire FOTO Shutterstock

Există multe surse de carbohidrați „buni” despre care oamenii știu deja că susțin gestionarea greutății, printre care fructele, legumele și fasolea. Unii carbohidrați care pot părea „răi” pot fi, de asemenea, de ajutor, în lupta cu kilogramele în plus.

În special din cauza tendințelor dietelor ce presupun un conținut scăzut de carbohidrați și a influencerilor de pe rețelele sociale, ce oferă sfaturi nutriționale care nu se bazează pe știință, pâinea a căpătat o reputație proastă când vine vorba de sprijinul pentru pierderea în greutate.

Dieteticianul Maria Laura Haddad-Garcia afirmă însă că, personal, ea nu le spune oamenilor dornici să slăbească să evite pâine cu orice preț. Dimpotrivă, o varietate de pâine poate fi chiar o parte importantă a unei diete de slăbit, notează publicația Eating Well.

În marea lor varietate, pâinea integrală — o categorie care include pâinea făcută 100% din grâu integral, precum și cele făcute din alte cereale integrale — este cea mai indicată pentru consum.

De ce carbohidrații pot ajuta la pierderea în greutate

Înainte de a analiza exact de ce o bucată satisfăcătoare de pâine integrală poate fi un plus pozitiv pentru o dietă de slăbit sănătoasă și echilibrată, este esențial să înțelegem de ce unii carbohidrați pot ajuta la pierderea în greutate.

1. Favorizează senzația de sațietate pentru mai mult timp

Anumiți carbohidrați pot furniza corpului tău fibre - un tip de carbohidrați pe care corpul uman nu îl poate descompune. Aportul constant de fibre poate ajuta nu numai la reducerea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, dar poate oferi și o bună senzație de sațietate și influența, în mod pozitiv, reglarea apetitului. Datele publicate în Journal of Nutrition în 2019 au arătat că aportul de fibre alimentare promovează pierderea în greutate în rândul adulților cu supraponderali sau cu obezitate, care țin diete bazate pe deficit caloric.

2. Oferă micronutrienți care pot sprijini pierderea în greutate

Carbohidrații pot furniza micronutrienți esențiali care pot sprijini pierderea în greutate.

În SUA, unele cereale sunt îmbogățite cu nutrienți specifici, inclusiv unele vitamine B, care joacă un rol esențial în metabolismul energetic. Cercetările preliminare din 2018, publicate în Current Medical Science, sugerează că această categorie de vitamine poate reduce în mod eficient creșterea în greutate corporală, deși sunt necesare mai multe studii, pentru a confirma acest lucru.

3. Poate sprijini capacitatea de a face exerciții în mod eficient

Organismul folosește carbohidrații ca sursă principală de energie și, în acest mod, carbohidrații pot ajuta la îmbunătățirea performanței la exerciții. Exercițiile fizice ajută la susținerea scăderii în greutate, în special în rândul persoanelor supraponderale. Lipsa de nutrienți precum vitaminele și mineralele poate provoca oboseală, depresie și dureri de cap, ceea ce reduce motivația pentru exerciții fizice.

4. Poate ajuta la reducerea grăsimii viscerale

Grăsimea viscerală (abdominală) este asociată înclusiv cu bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Un mic studiu clinic, publicat în 2018 în Plant Foods for Human Nutrition, a arătat că schimbarea pâinii rafinate cu pâinea integrală a ajutat la reducerea grăsimii viscerale, după o perioadă de 12 săptămâni.

Așadar, pâinea din cereale integrale ar trebui incluse ca parte a unei diete și a unui stil de viață general echilibrat și sănătos. Important este ca porțiile consumate să fie adecvate, în funcție de necesarul zilnic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite