Micul dejun bogat în carbohidrați ne face mai puțin atractivi. Doctor: „Acesta este un motiv suficient pentru a limita consumul lor”

0
Publicat:

Oamenii care preferă un mic dejun bogat în carbohidrați sunt considerați mai puțin atractivi, spune un studiu realizat de cercetătorii francezi. 

Micul dejun bogat ne face mai puțin atractivi - Foto Arhivă
Micul dejun bogat ne face mai puțin atractivi - Foto Arhivă

Preferi un mic dejun bogat în carbohidrați rafinați, cu produse de patiserie și suc de fructe? Atunci, oamenii din jur s-ar putea să nu te considere atât de atractiv, spun cercetătorii francezi, potrivit The Guardian. 

Oamenii de știință din Franța spun că schimbarea subtilă a atractivității faciale se datorează schimbărilor la nivelul zahărului din sânge și al insulinei.  

Astfel, dacă vreți să arătați mai bine în prima parte a zilei, ați putea opta pentru produse precum pâine prăjită și ceai fără zahăr. 

Cercetătorii de la Universitatea din Montpellier consideră că zahărul din sânge poate afecta aspectul pielii și poate avea efecte pe termen lung asupra hormonilor sexuali.  

Este surprinzător să ne gândim, dar alegerile noastre alimentare pot avea efecte rapide asupra aspectului nostru. Aceste schimbări fiziologice ar putea modifica subtil trăsăturile faciale, având un impact asupra modului în care ceilalți percep atractivitatea. ", a declarat Dr. Claire Berticat, biolog evoluționist și primul autor al studiului.  

Cum a fost desfășurat studiul  

În cadrul studiului au fost analizați 52 de bărbați și 52 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Aceștia au primit în mod aleatoriu un mic dejun de 500 de calorii, bogat în carbohidrați rafinați sau nerafinați.  

O parte din oameni au mâncat o baghetă franțuzească făcută din făină măcinată industrial, gem, suc de mere sau de portocale și ceai sau cafea cu zahăr la dispoziție. Masa cu carbohidrați nerafinați era formată din pâine integrală, cu unt și brânză, o portocală sau un măr și ceai sau cafea fără zahăr. 

Cercetătorii au măsurat apoi nivelul de zahăr din sânge al voluntarilor înainte și după ce au mâncat și au făcut fotografii cu capul participanților în condiții de iluminare controlată. După, pozele au fost trimise unor grupuri de evaluatori pentru a estima cât de bătrâni, cât de masculini sau feminini și cât de atractivi arătau indivizii. 

Consumul de carbohidrați rafinați la micul dejun a scăzut atractivitatea facială pentru bărbați și femei, deși efectele pe termen lung ale consumului de astfel de alimente, desprinse din chestionarele completate de voluntari, au fost mai complicate, spun cercetătorii. 

Efectul variază în funcție de sex și de tipul de masă, subliniind relația complexă dintre alimentație și atractivitate. Constatările noastre servesc drept o reamintire convingătoare a impactului de anvergură al alegerilor alimentare nu numai asupra sănătății, ci și asupra trăsăturilor care au o importanță socială deosebită, cum ar fi atractivitatea facială.", transmite Dr. Claire Berticat. 

Mai exact, aspectul pielii și fluxul sanguin sunt afectate de hipoglicemie. Aceasta se produce atunci când organismul eliberează insulina pentru a reduce vârfurile de zahăr în sânge produse de carbohidrații rafinați.  

Însă, faptul că atractivitatea este afectată de modul în care mâncăm nu este o surpriză, spune David Perrett, profesor de psihologie la Universitatea St Andrews, potrivit publicației britanice. 

Dietele bogate în zahăr pot îmbătrâni pielea, în timp ce fructele și legumele ne ajută să arătăm mai bine, mai spune acesta. 

Autorii sugerează că carbohidrații rafinați ar putea afecta fluxul sanguin periferic. Fluxul sanguin poate schimba foarte rapid aspectul pielii. Se poate vedea impactul în câteva secunde în cazul senzației de rău, atunci când sângele se scurge din piele. Am constatat că majoritatea oamenilor arată mai sănătoși și mai atrăgători atunci când culoarea pielii lor reflectă o ușoară creștere a sângelui oxigenat", spune David Perrett. 

La rândul ei, autoarea studiului îi îndeamnă pe oameni să limiteze consumul de carbohidrați. 

Știm că carbohidrații rafinați au un impact negativ asupra sănătății și acesta este un motiv suficient pentru a limita consumul lor”, a adăugat Dr. Claire Berticat. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite