Melatonina,aliata tinereţii de durată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ai probleme cu somnul, mănâncă o banană înainte de a merge la culcare
Dacă ai probleme cu somnul, mănâncă o banană înainte de a merge la culcare

Un hormon care încetinește procesul de îmbătrânire ar putea fi secretul tinereții. Se numește melatonină, iar până la vârsta de 30 de ani corpul îl secretă singur. După această vârstă, îl putem lua doar din alimente.

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală care, după ce ajunge în sânge, este transportat la celule. Secreţia de melatonină este maximă noaptea, însă eliberarea ei este influenţată şi de alţi factori, precum stilul de viață.

Cea mai mare cantitate se secretă între 1 și 3 ani, deoarece este perioada în care dormim cel mai mult (între 12 și 14 ore). Cu cât înaintăm în vârstă, cantitatea de melatonină scade. Specialiștii ne recomandă să ne refacem rezervele de melatonină mâncând struguri, porumb, orz, roșii, banane și ovăz

Combate insomnia

Una dintre cauzele insomniei este secreția insuficientă de melatonină, spun specialiștii. Aceasta reglează ritmul circadian și, de aceea, mai este denumită şi „ceasul corpului".

Însă, pe măsură ce îmbătrânim, incidenţa tulburărilor de somn creşte și, prin urmare, refacerea nivelului acestui hormon este o necesitate. Pe lângă alimente, melatonina mai poate fi adusă în corp și sub formă de suplimente alimentare, care se găsesc la PLAFAR.

Cel mai bun antioxidant

Studiile arată că melatonina este un antioxidant de două ori mai puternic decât vitaminele C, E şi decât betacarotenul. În plus, este singurul antioxidant capabil să pătrundă în fiecare celulă a corpului.

Specialiștii spun că peste 100 de boli degenerative sunt asociate cu scăderea capacităţii antioxidante a organismului. Printre acestea se numără artroza, boala Parkinson, degenerescenţa maculară și cataracta. De asemenea, melatonina ne poate feri de cancer.

Întârzie îmbătrânirea

Din dieta persoanelor care doresc să-și mențină tinerețea mai mult timp nu ar trebui să lipsească ceapa, orezul, cireşele şi vinul. Cercetătorii de la Spanish Ageing Research Network au măsurat cantitatea de melatonină din coaja a opt varietăţi de struguri şi au constatat  că cea mai mare cantitate din acest hormon se găseşte în strugurii numiţi Nebbiolo.

Administrarea de melatonină în momentul în care organismul nu o mai produce în mod natural are efect de încetinire a îmbătrânirii. Prin urmare, ar trebui să luăm suplimente cu melatonină începând cu vârsta de 30-40 de ani.

Alte efecte benefice

Facilitează adaptarea la schimbările de fus orar.
Favorizează procesele de reglare a tensiunii arteriale şi a glicemiei.
Calmează stările de anxietate înaintea unei operaţii.
Elimină migrena în cel mai scurt timp.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Nivelul melatoninei în sânge creşte începând cu apusul soarelui, atinge maximum puţin după miezul nopţii, scade în zori, pentru a atinge în plină zi o valoare apropiată de zero. Prin urmare, melatonina este hormonul care, secretat în cantitate normală, ajută la un somn optim și odihnitor pe timpul nopţii.

Secreţia de melatonină este determinată de prezenţa serotoninei. Serotonina este un neurotransmiţător eliberat în prezenţa triptofanului (ingerarea de carbohidraţi duce la secreţie mare de triptofan). Prin urmare, persoanele care suferă de insomnie sau cele care nu au un somn odihnitor în timpul nopţii, au un deficit de serotonină, respectiv de melatonină.

De  reţinut

Producţia de melatonină atinge cote maxime între orele 22 şi 3 dimineaţa.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite