Leacuri din grădină care iau durerea de cap cu mâna. Cum faci corect ceaiul de plante: ce alte afecțiuni atacă

0
0

Oricine a experimentat o durere săcâitoare de cap. Pentru a nu da năvală la sertarul cu medicamente, există câteva remedii naturiste care iau durerea cu mâna.Leacurile din grădină sunt adevărate miracole pentru dureri.

Durerea de cap se tratează și cu leacuri naturale FOTO Shutterstock
Durerea de cap se tratează și cu leacuri naturale FOTO Shutterstock

Proprietăţile antiinflamatoare ale plantelor ne pot ajuta să scapăm de disconfort, fără să mai apelăm la clasicele medicamente.

 Cauzate de numerosi factori, printre care se numără: stresul, oboseala fizică şi oculară, deficienţele de magneziu, deshidratarea, răceala sau gripa, un stil de viaţă haotic, abuzul de alcool şi tutun, hipertensiunea, alergiile, zgomotul excesiv, variaţiile presiunii atmosferice, durerile de cap cedează şi cu un banal ceai.

Cu cât durerile de cap sunt mai intense cu atât ne putem concentra mai puţin, suntem irascibili, apatici, cu alte cuvinte, avem o stare generală proastă. Înainte de a apela la analgezice, avem la îndemână câteva remedii naturiste care fac minuni. Nu numai că te vor ajuta sa te simti mai bine, dar nici nu sunt dăunătoare pentru organism”, spune Marina Grigore, apifitoterapeut.

În multe cazuri, terapiile cu plante dau rezultate foarte bune: rozmarinul, muşeţelul, ghimbirul, teiul şi pelinul sunt analgezice naturale, care pot calma simptomele durerilor de cap, oricare ar fi cauzele care stau la originea lor: oboseală, stres, febră, exces de cafea, de alcool sau un curent de aer rece.

Proprietățile binefăcătoare ale rozmarinului

Un extraordinar antiseptic, rozmarinul a fost folosit pentru purificarea aerului până în secolul XX în spitalele din Europa, prin arderea de crenguţe. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le conţine. Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C. În plus, terapia cu rozmarin contribuie la evacuarea bilei, stimulează secreţia gastrică , reduce balonările, tratează frigiditatea şi impotenţa (în egală măsură) şi creşte tonusul psihic.

Teiul te scapă de stres

Durerile de cap care apar seara, înainte de culcare, sunt provocate de solicitările de peste zi sau de grijile care ne ocupă mintea şi nu ne lasă să adormim. Pentru a te linişti, bea un ceai din flori şi din frunze de tei uscate (o linguriţă de plantă uscată se lasă la infuzat într-o cană cu apă caldă). Combate stresul şi ajută la calmarea sistemului nervos central.

Ceaiul de tei face minuni atunci când suferim de dureri de cap, oboseală, răceală şi gripă, anxietate. Important este să fie preparat corect pentru a beneficia de toate proprietăţile sale. Floarea de tei, mărunţită bine se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic.

Mușețelul, leac pentru nevralgii

Cunoscut încă din Antichitate ca leac pentru nevralgii şi reumatism, muşeţelul, cea mai populară plantă medicinală,  este un adevărat elixir: calmează greaţa şi balonarea, îi scapă de colici pe sugari, alungă insomnia, tratează depresia, iritaţiile şi acneea.

Substanţele active pe care le conţine au efecte antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice. Muşeţelul poate fi folosit deopotrivă de adulţi dar şi de copii, inclusiv de sugari.  Specialiştii spun că acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât şi sub formă de tincturi sau unguente.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite