Experţii au decodificat aceste 7 vise anxiogene care apar frecvent

0
0
thrive global

Sunt zile în care anxietatea mea e atât de intensă încât de-abia aştept să adorm ca să mă eliberez de ea. Dar, din nefericire, nici măcar asta nu prea reuşesc adeseori, pentru că mă confrunt cu vise anxiogene. Nu sunt singura persoană care are astfel de vise, şi se pare că unele ar fi mai frecvente decat altele.

Am discutat cu o serie de specialişti din domeniul sănătăţii mentale pentru a afla ce se petrece în minţile noastre atunci când anxietatea ne invadează visele (sau, mai degrabă, coşmarurile) şi care ar fi semnificaţia unora dintre cele mai frecvente vise încărcate de anxietate.

Te visezi căzând

Visele despre cădere sunt unele dintre cele mai comune vise anxiogene, afirmă Dr. Arooj Najmussaqid, psiholog clinician. Fie că te visezi căzând de pe o clădire, din cer, în gol, ori în vreun loc necunoscut, visul acesta traduce sentimentele negative sau teama pe care o simţi în legătură cu ceva ce s-ar putea întâmpla, a mai spus ea. Acest vis mai poate să însemne şi că eşti preocupat de o anumită situaţie din viaţa ta, cum ar fi încheierea unei relaţii, o prezentare, un examen sau o evaluare. După părerea psihologului Najmussaqib, sursa acestui vis este sentimentul de lipsă de control asupra unui context.

Visezi că eşti dezbrăcat în public

Să te trezeşti dezbrăcat într-un context în care asta e ceva deplasat e un alt tip de vis anxiogen frecvent întâlnit, dar şi material bun de comedie. Najmussaqib ne spune că atunci când te visezi dezbrăcat este pentru că te simţi expus pe un palier al existenţei tale. Ar mai putea însemna şi că te simţi jenat de ceva, sau că ai sentimentul că nu poţi ascunde nimic despre tine însuţi – nici măcar trăsăturile tale cele mai urâte. „Visul acesta ar putea traduce ruşinea şi teama de a fi expus”, a mai adăugat ea.

Visezi dezastre naturale

Atunci când în vis îţi apar uragane, tornade, viscol, tsunami-uri, cutremure, incendii de vegetaţie sau alt soi de dezastre naturale, Najmussaqib susţine că visul anxiogen îţi semnalează că te simţi copleşit de ceva în timpul zilei. Din păcate, aceste vise nu oferă indicii suplimentare, aşa că trebuie să descifrezi singur ce anume te preocupă şi să încerci să rezolvi acea problemă. Najmussaqib propune o serie de posibilităţi, printre care începerea unui nou job, pierderea locului de muncă, moartea unui apropiat, divorţul, teama de o decizie pe care trebuie să o iei.

Dr. Deidra A. Sorrell, consilier cu drept de liberă-practică în Maryland şi Washington D.C. şi fondatoarea centrului Synergy Wellness Therapeutic Services, este de aceeaşi părere. Ea ne-a povestit despre un prieten de-al său, care, de curând, s-a visat în mijlocul unui tsunami. ”În urma tsunamiului, el era singurul supravieţuitor rămas într-o barcă mare de pescuit.” Acest vis poate fi interpretat drept teama că viaţa sa ar putea fi răvăşită de un eveniment ”furtunos” şi că nu va avea pe nimeni alături să-l susţină la final. Cu toate că în viaţa lui nu se întâmplau evenimente marcante, trăia cu teama ”bulgărelui de sare””, mai spune ea.

Mai târziu, s-a dovedit că această persoană era într-o relaţie cu o persoană în care nu prea reuşea să aibă încredere. Tocmai de aceea, Sorrell susţine că acest vis exprimă teama inconştientă că partenera sa l-ar putea trăda şi că ar rămâne să facă faţă unei singurătăţi neconsolabile.

Citeşte continuarea aici.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite